Muzeul Județean, în parteneriat cu Liceul „Alexandru Cel Bun” din Botoșani, a organizat astăzi o serie de activități cuprinse în cadrul proiectul educativ „PERSONALITĂȚI BOTOȘĂNENE ÎN RĂZBOIUL DE REÎNTREGIRE A ROMÂNIEI”.
Scopul manifestării este acela de a evidenția importanța Zilei Naționale a României și contribuția personalităților botoșănene la susținerea efortului de război la capătul căruia s-a înfăptuit Marea Unire. Astfel, activitatea a debutat cu prezentarea Primului Război Mondial și a literaturii română, dar și despre cum era școala botoșăneană în timpul Războiului, de către profesorul Nicoleta Foltea.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezent și muzeograful Florin Știrbăț care a vorbit despre contribuțiile botoșănene la Marea Unirea. În manifestarea dedicată importanței Zilei Naționale s-au implicat și elevii clasei a IX-a din cadrul Liceului Alexandru Cel Bun, respectiv elevele Alexandra Ciobănașu, Dumitrița Cecilia Niculcea, Anamaria Lorena Corduneanu și Bianca Malvina Rusu, prin referatele pregătite de acestea fiind evocate personalități precum Constantin Gane, Octav Onicescu, Tiberiu Crudu și Ioan Missir.
“Aceasta este o activitate educativă desfășurată în cadrul unui proiect intitulat <<Personalități botoșănene în Războiul de reîntregire a României>>. Au fost contribuții interesate ale elevilor, Muzeul Județean Botoșani participă cu un colaj de fotografii de epocă din perioada Primului Război Mondial și de asemenea, cu un material powerpoint conceput și realizat de specialiștii din cadrul muzeului pentru a evidenția semnificația importanței Zilei de 1 Decembrie, dar și contribuția personalităților și a societății civile din fostele județe Botoșani și Dorohoi la efortul de război și în final la înfăptuirea Marii Uniri”, a declarat muzeograful Florin Știrbăț.
Acesta a mai adăugat faptul că elevii au fost încântați de această activitate prin care este oferită o secvență de istorie locală, “pe lângă cunoștințele pe care le au deja, acestea fiind transmise prin intermediul programei oficiale de istorie, Istoria Națională integrată în Istoria Universală, noi venim și completăm această secvență educativă de istorie locală, cu atât mai mult cu cât se apropie Ziua Națională”, a spus Florin Știrbăț.
Seria de activități desfășurate astăzi au fost coordonate de profesorii Anca Angela Știrbăț și Nicoleta Foltea și de bibliotecarul Oana Maria Acsinie.