♦ Cele mai mari investiții în infrastructura rutieră a județului, drumurile naționale spre Iași și Ștefănești, sunt în derulare, dar iarna va încetini ritmul lucrărilor
Lucrările demarate pentru modernizarea drumului național 28B Botoșani – Târgu Frumos au început să prindă contur. Potrivit ultimelor estimări, investiția a fost realizată în procent de circa 15%. În ultima săptămână, constructorii au turnat un nou strat de asfalt pe un tronson din șoseaua care străbate orașul Flămânzi, pe ambele sensuri de mers. Și la kilometrul 37, în comuna Frumușica, constructorii au lucrat la lărgirea șoselei și la refacerea unui pod. „La Flămânzi s-a lucrat inclusiv sâmbătă (n.r. – 20 noiembrie a.c.). S-a turnat mai întâi un strat de binder, după care s-a venit cu un nou strat de asfalt, pentru protejarea lucrărilor pe timpul iernii și asigurarea siguranței circulației, urmând ca stratul de uzură să fie turnat ulterior”, a spus Nicu Popovici, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Drumuri și Poduri Iași, unitate ce supervizează lucrarea.
Planuri pentru sezonul rece
Până la sfârșitul lunii vor fi executate și deschise traficului toate podețele, iar constructorii spun că unul din cele 9 poduri ale proiectului va fi dat în circulație pe suprastructura nouă pe banda dreaptă, iar pe partea stângă lucrările vor continua după ieșirea din iarnă, pentru a evita restricțiile de circulație. Tot atunci vor fi declanșate și lucrările de pe tronsonul Botoșani – Copălău, aici fiind vorba de spargerea și reciclarea dalelor de beton, lucrare ce a fost cuprinsă în etapa a II-a a proiectului. Investiția, realizată de asocierea Antreprenor – asocierea Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (lider) – Mavgo Holding SRL- Vahostav SK – Trameco SA presupune modernizarea a peste 71 de kilometri, din care circa 32 de kilometri pe teritoriul județului Botoșani. Proiectul prevede o lărgire a carosabilului, lățimea totală a platformei drumului fiind de 9 metri, 99 de kilometri de șanțuri betonate și rigole carosabile, 59 de podețe noi și alte 48 reabilitate, 9 poduri, dintre care unul nou, aproape 3 kilometri de trotuare, 12 parcări, amenajări de drumuri laterale, precum și o serie de lucrări de siguranța circulației, care includ parapeți metalici, indicatoare și marcaje rutiere.
Trafic îngreunat de rutele ocolitoare
În schimb, pe drumul național 29 D Botoșani – Ștefănești, constructorii au atacat mai întâi tronsonul cuprins între Stăuceni și Trușești. Până acum, s-a făcut lărgirea părții carosabile pe circa 24 de kilometri, în timp ce pe anumite sectoare s-au realizat săpături și stabilizări cu pământ și balast. La intrarea și ieșirea din Stăuceni au fost executate coloanele forate în proporție de 100%, respectiv 75%, iar în satul Victoria s-au făcut rigolele betonate. Aici, drumul ar veni înălțat destul de mult, iar din acest motiv localnicii se întreabă dacă nu cumva accesul în gospodării nu va fi îngreunat. La fel, de la Victoria până la Talpa a fost efectuată devierea la un pod, a mai fost frezat asfaltul pe undele tronsoane unde existau denivelări. Cea mai dificilă zonă este în Drislea, acolo unde a fost realizat drumul tehnologic și varianta de ocolire. Ocolirea urmează un traseu pe imaș, după care pe lângă câteva case, însă este extrem de dificil de mers, drumul fiind în pantă și acoperit cu pietriș.
La viaducte se va lucra și pe ger
Conform planului de lucrări, se intenționează ca până la finalul anului 2021 să se finalizeze execuția casetelor de lărgire a părții carosabile la nivel de piatră spartă între kilometrii 2 și 26, dar și să toarne asfalt pe 3 kilometri, atât pe casete cât și pe partea carosabilă. Totodată, pe o distanță de 5 kilometri de la ieșirea din Trușești, specialiștii își propun să execute caseta de lărgire a părții carosabile până la nivel de piatră spartă. „Pe DN 29D Botoșani – Ștefănești, o parte dintre lucrări vor continua și pe timpul sezonului rece, dacă vremea va permite. Aici nu suntem ținuți de temperaturi pentru că se va lucra la montarea grinzilor betonate, pentru realizarea viaductelor. Totul este să nu plouă sau să nu fie viscol și ninsori abundente”, a adăugat Nicu Popovici, purtător de cuvânt în cadrul DRDP Iași.
Șantierul va mai dura cel puțin un an
Lucrările de modernizare a DN 29D Botoșani-Ștefănești vizează o lungime totală de peste 42 de kilometri, șoseaua urmând să fie lărgită la 9 metri urmând să aibă două benzi cu o lățime de 3,5 metri și două acostamente cu lățimea de 1 metru. Și aici se vor executa șanțuri și rigole betonate, rigole carosabile în lungime aproximativ de 62 de kilometri, 29 de podețe, dintre care 24 podețe noi și 5 reabilitate, 8 poduri, din care 5 noi, 3 viaducte, ziduri de sprijin de 100 metri liniari, o trecere la nivel cu calea ferata, aproape 4 kilometri de drenuri, 1,2 kilometri de trotuare în localități, 8 refugii tehnice, amenajări de drumuri laterale, lucrările fiind executate de asocierea Autotehnorom SRL (lider) – Oprasfalt SRL – Obras Publicas Y Regadios SA – Evalcons Tech SRL.
În ambele cazuri, lucrările ar urma să fie executate în 24 de luni, cu o perioadă de garanție de 7 ani de la data recepției.