Două botoșănence, care au continuat o afacere în numele unui bărbat decedat, au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru o escrocherie cu certificate de performanță energetică. Acuzată de înșelăciune și fals material în înscrisuri sub semnătură privată, Felicia Cătălina M., în vârstă de 62 de ani, s-a ales cu o pedeapsă de un an și două luni închisoare, iar Oana D., în vârstă de 38 de ani, a fost condamnată la nouă luni și 10 zile de închisoare pentru complicitate la cele două infracțiuni. În ambele cazuri, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, cele două botoșănence urmând să respecte mai multe măsuri și obligații în cadrul termenelor de supraveghere dictate de judecători. Condamnările au venit în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Suceava, pronunțată vineri, 19 noiembrie a.c.
În fapt, prima botoșăneancă a fost căsătorită, iar soțul său a fost auditor energetic pentru clădiri. În acest context, bărbatul a cunoscut-o pe cealaltă botoșăneancă, Oana N., care era pe atunci inginer la o societate din Fălticeni specializată în proiectarea de instalații electrice, termice și sanitare în construcții, precum și consultanță tehnică. Când unii dintre clienții firmei aveau nevoie de certificate de performanță energetică, Oana N. îl recomanda pe botoșăneanul auditor autorizat. Afacerea era una destul de rentabilă. Astfel, tânăra obținea datele tehnice ale clădirilor care urmau a fi expertizate, le transmitea botoșăneanului, care realiza certificatul de performanță energetică, documentul fiind ridicat tot de Oana N., care îl preda mai apoi beneficiarului. Tot tânăra încasa suma de bani aferentă, din care își oprea un comision, iar restul banilor îi transmitea botoșăneanului cu ocazia următoarei întâlniri. Prin aceste intermedieri, femeia a cunoscut-o și pe soția botoșăneanului, ea înmânându-i de mai multe ori certificatele de performanță energetică în numele soțului ei.
În august 2014, bărbatul a decedat, dar cu toate acestea femeile au decis să continue afacerea, mai ales că Felicia Cătălina M. avea acces la datele soțului său și avea în posesie ștampila de auditor autorizat. Prin urmare, ele au început să falsifice certificatele în numele botoșăneanului decedat. Afacerea poate ar fi mers mult și bine, dacă cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava, unde ajungeau cele mai multe certificate de performanță energetică, nu ar fi sesizat că acest lucru. Știind despre decesul bărbatului, aceștia au început să aibă suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor și au dispus o verificare internă, descoperind nu mai puțin de 18 certificate emise după decesul bărbatului. Era aprilie 2015 când au fost sesizate falsurile, iar cazul a intrat în atenția polițiștilor.
Cercetările au luat ceva timp întrucât a fost nevoie de o expertiză grafologică asupra tuturor certificatelor falsificate. În final, cercetările au arătat că semnătura bărbatului fusese contrafăcută de fosta lui soție, prin suprapunerea hârtiilor, falsurile fiind realizate în perioada august 2014 – februarie 2015. Un calcul făcut a arătat că prejudiciul ar fi fost în cuantum de 4.750 lei, din care pe parcursul urmăririi penale a fost recuperată sumă de 700 de lei.
Trimise în judecată, cele două femei au recunoscut totul și au cerut să fie judecate în formă simplificată, adică pe baza probelor administrate în timpul anchetei. Interesant este că cei păcăliți nu au avut pretenții civile. În schimb, instanța a anulat toate certificatele de performanță energetică falsificate.
Nu este singurul caz cu certificate energetice falsificate. În țară, mii de certificate de acest tip sunt realizate în fals. Din 2013, toate vânzările de clădiri sunt condiționate de existența unui certificat care să ateste performanța energetică a imobilelor. Aceste documente sunt eliberate de cei aproximativ 2.000 de auditori energetici autorizați. Întocmirea acestor documente presupune realizarea unor măsurători și calcule elaborate, care necesită deplasarea la adresa imobilului. Totuși, sute de auditori energetici atestați de stat eliberează zilnic certificate energetice false, fără a fi văzut măcar clădirile pe care le evaluează și doar prin completarea unui formular cu date arbitrare și dovedit greșite. Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) au estimat că 80% dintre practicieni sunt corupți și că majoritatea certificatelor energetice se falsifică. „În 2017 am avut un auditor cu peste 10.000 de certificate eliberate. Datele din ele nu corespund cu realitatea din teren. Dacă a luat chiar și numai 50 de lei/certificat, încasările sale au depășit 100.000 de euro doar scoțând niște hârtii la imprimantă. Sigur a câștigat mai mult“, explica amploarea fenomenului Emilia-Cerna Mladin, președintele AAEC. În 2015, o analiză specializată a peste 37.000 de certificate energetice a evidențiat „pe de o parte existența unor certificate elaborate eronat sau pentru incinte cu suprafață utilă foarte redusă și, pe de altă parte, existența unor valori puțin plauzibile în condițiile climatice și de realizare a clădirilor din România“. Mladin a recunoscut și cazul unui alt auditor al cărui dosar cu lucrări, care cuprindea doar tabele cu numărul certificatului emis şi adresa imobilelor, avea o grosime de 6 cm. În opinia sa, acesta eliberase mii de documente false. „Certificatele sunt făcute din pix. Chiar personal am primit un SMS de la un auditor care face certificate energetice în 24 de ore cu 150 de lei în București și cu 160 lei în țară. E clar că nu se deplasează nicăieri, ci moșmondește niște calcule și gata. Nu este asigurată nici fiscalitatea. Aceștia pot face zece lucrări într-o zi fără să le declare“, spunea reprezentanta asociației profesionale.