Județul Botoșani a intrat ieri în scenariul verde, fiind al doilea județ din țară care depășeşte valul 4, după Suceava. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, județul Botoșani are o rată a îmbolnăvirilor de 1,91, în timp ce în Suceava incidența este de 1,7 la mie. În mod paradoxal, cele două judeţe sunt la coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte vaccinarea, dar au plătit un tribut scump la numărul de îmbolnăviri şi la decese.
Mai mult, de ieri, nicio localitate din județul Botoşani nu mai figurează cu incidență de peste 6 la mia de locuitori, pentru prima oară de la începerea valului patru.
Municipiul Botoșani avea ieri o rată de infectare de 2,67 la mie, cea mai mare incidență înregistrându-se la Vlăsinești, respectiv 5,73 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, 43 de botoșăneni au fost depistați pozitiv Covid-19.
Sute de paturi libere în spitale
Numărul cazurilor de coronavirus în continuă scădere de câteva zile la nivelul județului Botoșani arată că Botoşaniul reuşeşte să treacă şi peste acest val, care a fost, de departe, cel mai virulent şi mortal dintre toate până acum.
Prefectul județului, Dan Nechifor, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că județul nostru a intrat într-un trend descendent în ceea ce privește infectările cu virusul SARS-CoV-2. Așa se face că este prima perioadă când locuri în secţiile Covid sunt din nou libere. „Față de săptămânile trecute, avem 320 de paturi libere în spitalele suport Covid, ceea ce înseamnă că încet-încet am intrat într-un trend descendent”, a spus prefectul.
Mai mult, după începerea școlii, doar 21 de elevi și cinci cadre didactice au fost depistate pozitive.
Virusul a îngenuncheat spitalele
Practic valul patru a lovit cu o forţă care a surprins cadre medicale, autorităţi şi pacienţi. După o vară extrem de liniştită, cu perioade în care erau înregistrate câteva zeci de cazuri într-o lună, iar toţi vorbeau de relaxare şi că am scăpat de pandemie, a venit cel mai agresiv val de îmbolnăviri şi decese.
În decurs de doar câteva zile, după mijlocul lunii septembrie, secţia de terapie intensivă Covid a ajuns de la cinci la 15 paturi, ulterior fiind adăugate încă două, din cauza numărului foarte mare de cazuri grave, iar în clădirea principală a Spitalului Judeţean doar trei etaje din cele opt mai erau destinate pacienţilor non-Covid.
Gropi cu excavatorul şi morgă neîncăpătoare
Cel mai bun exemplu sunt cifrele, de-a dreptul înfricoşătoare, din valul patru. Astfel, dacă la mijlocul lui septembrie erau raportate 725 de decese în total de la debutul pandemiei, două luni mai târziu, la jumătatea lui noiembrie, au fost înregistrate 1.130 de decese din cauza Covid, după îmbolnăvirea a nu mai puţin de 7.000 de persoane.
Practic, în valul patru s-au înregistrat o treime din numărul total de bolnavi şi decese din pandemie în judeţ. Medicii au raportat şi câte 14 decse într-un interval de 24 de ore din cauza agresivităţii virusului SARS-CoV-2, iar nu o dată morga Spitalului Judeţean, care are doar nouă locuri, avea peste 30 de cadavre depozitate. Nici măcar groparii nu mai reuşeau să facă faţă, fiind nevoie ca în cimitire să fi aduse, în câteva rânduri, buldoexcavatoare pentru a se putea săpa suficiente gropi.
Vaccinare stimulată de restricţii şi tragedii
După ce a fost în carantină şi cu o rată de infectare de peste 15 cazuri la mia de locuitori, comuna Suliţa a ajuns să fie un exemplu în campania de vaccinare, ajungând acum să fie comuna cu rata cea mai mare de imunizare, din județul Botoșani, cu un procent de 24,53%. Pratic rata de imunizare este mai mare şi decât cea a unor oraşe dn judeţ, cum ar fi Bucecea, Flămânzi, Ştefăneşti sau Darabani.
Tot din mediul rural, pe următoarele locuri la vaccinare se clasează comunele Mihai Eminescu (24,19%), Hănești (22,74%), Văculești (20,75%), Românești (19,28) și Rădăuți-Prut (18,14). „În general, în comunele unde am fost prezenți cu caravana mobilă, procentul a evoluat pozitiv”, a precizat prefectul Dan Nechifor.
Municipiul Botoşani are 35% vaccinaţi
Din mediul urban, în fruntea clasamentului se află municipiul reședință de județ, cu un procent de 34,91%, urmat de cel de-al doilea municipiu al județului, adică Dorohoi, cu un procent de 30,24%.
Pe următoarele locuri sunt, în ordine descrescătoare, orașele Săveni (27,67%), Bucecea (21,05%), Ștefănești (19,86%), Darabani (18,21%) și Flămânzi (15,85%). Practic, cu aceste procente, Botoşaniul a mai urcat câteva poziţii, de pe ultimul loc din ţară, ajungând acum pe locul 35.
Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare și până în momentul de față s-au imunizat, cu schema completă, 92.486 de persoane, cu doza unu s-au imunizat 100.170, cu doza doi 59.026, iar cu doza trei 13.681 de cetățeni. În medie, în ultimele săptămâni, 1.000 de botoşăneni se vaccineazaă cu una dintre doze.
Specialiştii se tem de un val cinci
Din păcate, cu procente atât de mici de vaccinare, Botoşaniul este şi mai expus decât alte judeţe la un eventual val cinci de îmbolnvăriri, iar medicii spun că singura problemă este când va apăarea şi cât de agresiv va fi, nu dacă va apărea.
„Perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2, asistăm deja la o tendință a creșterii cazurilor de COVID și în alte țări și nu este exclusă în următoarele luni apariția unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei. Tocmai de aceea, este important să ne vaccinăm înt-un număr cât mai mare”, a avertizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.