Miercuri seară, zeci de persoane, cadre medicale, părinţi şi copiii lor, au sărbătorit la Botoşani Ziua Mondială a Prematurităţii, care celebrează lupta şi şansa la viaţă pe care o primesc bebeluşii născuţi prematur şi cărora li se dau, de multe ori, prea puţine şanse de supravieţuire. O echipă de medici, asistenţi şi infirmieri luptă, însă, z de zi, pentru ca toţi micuţii să aibă o şansă la viaţă în Maternitatea Botoşani.
Anul acesta, Botoşaniul a luat parte în mod activ la acest eveniment, prin iluminarea în culoarea violet a fațadei principale a clădirilor Maternităţii, Primăriei Dorohoi, Primăriei Botoşani, Colegiului Medicilor, Bibliotecii Judeţeane şi sediul CJ.
„A fi părintele unui prematur e ceva special”
Unul din zece copii se naște prematur, ceea ce înseamnă că, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de bebeluși sunt afectați anual de această problemă. Cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra acestei probleme, pe 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Prematurității.
„Am organizat această acțiune pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestui fenomen. Ne dorim să informăm viitoarele mame asupra riscurilor pe care le presupune o naștere prematură și asupra faptului că multe dintre nașterile premature pot fi prevenite. Celebrăm copiii născuți prematur care ne oferă în fiecare zi o lecție de viață, dar și eforturile colegilor și ale părinţilor pentru salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor prematur. A fi părintele unui prematur e ceva special. Până la urmă, Dumnezeu nu alege pe oricine să fie martorul unui miracol”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatoogie din cadrul Maternităţii Botoşani. De altfel, medicul a fost şi iniţiatorul campaniei din acest an de la Botoşani.
„A fost un moment emoţionant”
La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, în condițiile în care 75 % din fatalități sunt prevenibile. În Maternitatea Botoșani se nasc anual aproximativ 200 de copii prematuri.
La eveniment au luat parte medici, asistenţi, părinţii de copii prematuri, alături de învingătorii lor, dar şi reprezentanţi ai conducerii unităţii sanitare, precum şi CJ şi ai primăriei. „A fost un moment emoţionant, cu şi despre aceşti copii învingători. Ei sunt cei mai importantă verigă, sunt viitorul nostru şi dacă salvăm chiar şi un bebeluş prin dotările şi investiţiile pe care le susţinem, se va merita din plin”, a spus economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Județul Botoșani se afiliază tendinței mondiale de a marca ziua Prematurului prin iluminarea în culoarea violet a clădirilor importante.