Unul dintre cei mai cunoscuți pasionați de istorie din Iași și muzeograf la Complexul Muzeal Moldova a murit sâmbătă seara.
”Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul colegilor de la Complexul Muzeal.
Tristul anunț a fost făcut pe rețelele de socializare, iar pe pagina personală de Facebook a profesorului au început să curgă mesajele de condoleanțe.
Sorin iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoşani. A fost istoric, Muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național„Moldova” Iaşi; expert atestat în patrimoniu cultural mobil.
Absolvent al Facultății de Istorie a Universităţii „Alexandru loan Cuza” lași în 1993, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din structura Complexului Muzeal Național „Moldova” între anii 1995 și 1999 și, respectiv 2008 și 2021, în perioada 2000 – 2008 fiind cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, Sorin Iftimi a obținut titlul de doctor în istorie, în 2006, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universității din Craiova, cu teza „Curtea Doamnei în Moldova și Ţara Românească (XV-XIX)”. În perioada 2009-2013 a predat în cadrul Masterului de Patrimoniu Mobil și turism cultural, organizat de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru loan Cuza” din Iaşi, iar în 2015 a obținut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, istorie modernă, memorialistică, emis de Ministerul Culturii. Decorat cu medalia Meritul Cultural, clasa II, categoria F- „Promovarea culturii“, în 2004, Sorin Iftimi a fost membru al unor societăți, comisii și comitete științifice. Astfel a fost membru al Comisiei de Genealogie, Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române, din 1 iunie 1993; membru al Biroului Zonal Moldova pentru avizare heraldicii teritoriale, din februarie 2003; membru fondator al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, în comisia de cenzori din ianuarie 2003; membru în Consiliul Științific din mai 2008; membru fondator al Societăţii de Genealogie și Heraldică „Paul Gore” din Republica Moldova, 1999; membru fondator al Societăţii Române de Vexilologie, București, 1997.
De asemenea, a fost membru în colegiile de redacţie ale unor publicații științifice: „Cercetări istorice” (serie nouă), revista Muzeului de Istorie a Moldovei Iași, XVI (1997), secretar științific de redacție; „IOAN NECULCE (serie nouă). Buletinul Muzeului de Istorie a Moldovei”, Iaşi; nr. 1 (1995) membru în comitetul de redacție; II-III (1996-1997) secretar științific de redacție; „Arhivele Moldovei”, revista Arhivelor Naţionale Iaşi, II-III (1997-1998); membru în secretariatul de redacție; „Arhiva Genealogică”, Iași, din 1998, asistent de redacție.
S-a impus ca unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați istorici, cu o activitate științifică prolifică, adesea interdisciplinară, dar și de valorificare prin expoziții și publicații a rezultatelor cercetărilor sale.