Ieri, 11 noiembrie, în Monitorul Oficial au fost publicate condițiile de eligibilitate pentru instituțiile publice pot accesa bani pentru stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Suma maximă finanțată pentru instalarea unei stații de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Săptămâna trecută, ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, anunța că se vor finanța peste 2.300 de astfel de stații doar în acest an, și peste 15.000 în următorii 5 ani, iar ghidul de finanțare care vizează achiziția de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități a fost publicat ieri, scopul programului fiind îmbunătațirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice.
Finanţarea se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, aşa cum sunt prevăzute în ghid.
Suma maximă finanțată pentru instalarea unei stații de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Proiect depus de Primăria Botoşani la AFM
În 2019, Primăria Botoşani a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu documentaţia privind achiziţionarea unor staţii de încărcare maşini electrice. Municipalitatea solicita o finanţare de 1,2 milioane de lei, pentru achiziţionarea a şapte staţii de încărcare maşini electrice, care urmau a fi puse în patru amplasamente, Parcul Cornişa, lângă Sala Polivalentă, Primăverii şi Centrul Istoric.
Până în primăvara acestui an, însă, municipalitatea nu a primit nici un răspuns din partea AFM.