Deputatul Costel Șoptică, președintele organizației județene PNL Botoșani, a pierdut procesul cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) prin care a încercat să obțină anularea procesului verbal care îl lăsa fără permisul de conducere. Sentința definitivă a fost pronunțată săptămâna trecută de Tribunalul Botoșani, după ce judecătorii au anulat apelul formulat de parlamentar pe motiv că acțiunea depusă la instanță era nesemnată. Prin urmare, liderul liberalilor nu va mai avea dreptul să conducă până anul viitor.
În urmă cu doi ani, mai exact pe 16 noiembrie 2019, Costel Șoptică a fost surprins de un echipaj de poliție în timp ce conducea autoturismul personal, pe drumul naţional DN 29A, în localitatea Dumbrăviţa, cu viteza de 105 km/h.
Tras pe dreapta, el a fost amendat cu 2.320de lei pentru viteză și lipsa documentelor, agenții rutieri dispunând și măsura suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Atunci, Costel Șoptică a refuzat să semneze documentele întocmite de către poliţişti și a contestat în instanță procesul verbal de sancționare. „Mă grăbeam în campanie (n.r. – campania electorală a președintelui Klaus Iohannis)”, a declarat imediat după incident Costel Șoptică.
Filmare prezentată în instanţă
Procesul s-a judecat în primă fază la Judecătoria Dorohoi, iar în motivarea plângerii Costel Șoptică a invocat faptul că agentul de poliție care l-a sancționat nu i-a prezentat nici o legitimație și niciun ordin de serviciu. În plus, a invocat parlamentarul, polițistul l-ar fi urmărit, pe o distanță de aproximativ 20 km , până în localitatea Dumbrăvița, tocmai pentru a-l sancționa contravențional.
Cu toate acestea, în timpul procesului, reprezentanții IPJ au prezentat o înregistrare video realizată cu aparatul radar, din filmare observându-se că autoturismul condus de Șoptică circula cu 105 kilometri pe oră. Prin urmare, pe 12 februarie a.c., Judecătoria Dorohoi i-a respins plângerea contravențională ca neîntemeiată. A urmat apelul la Tribunal, însă, după numai două termene de judecată, instanța a anulat acțiunea întrucât apelul nu a fost semnat de parlamentar.
Politicieni în situaţii similare
Liderul liberalilor nu este, însă, singurul politician sancționat pentru viteză excesivă. La jumătatea lunii februarie 2019, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a fost prins conducând cu 142 de km/h, între localitățile Sârca și Budăi, din județul Iași, unde viteza maximă este restricționată la 70 km/h. Atunci, Marius Budăi a primit o amendă de 1.305 lei și i s-a ridicat permisul de conducere pentru 90 de zile.
Tot în acea perioadă, Darius Vâlcov, fostul consilier al fostului premierul Viorica Dăncilă, a fost amendat cu 1.305 lei și lăsat fără permis tot pentru 90 de zile, după ce a fost prins de polițiști în timp ce conducea mașina în județul Argeș cu o viteză peste limita legală. Vâlcov a fost depistat pe drumul naţional DN 65, în satul Cerbu (Albota) cu 116 km/oră, cu 66 kilometri peste viteza maximă în localitate.