joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTControale realizate de APIA la fermele din județ

Controale realizate de APIA la fermele din județ

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani anunță că în perioada 01.11-31.12.2021 se derulează controlul pentru GAEC 4 – Acoperirea minimă a solului. În eșantionul de control sunt cuprinse 257 ferme, 3.251 parcele și 6.500 hectare. Până la această dată au fost verificate 25% din ferme.

Obiectivul acestui standard îl constituie reducerea eroziunii solului prin acoperirea
minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie sau resturi vegetale. Fermierul trebuie să asigure acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii a cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală determinată în urma tuturor controalelor la nivelul întregii exploataţii, fie prin înfiinţarea de culturi de toamnă sau culturi perene, fie să nu execute arătura de toamnă după recoltarea culturilor.

De asemenea, terenul arabil nelucrat, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetaţie. “Pentru evaluarea conformităţii, la calcularea procentului de acoperire a terenului pe timpul iernii se va ţine cont de toate suprafeţele arabile însămânţate toamna, excluzând suprafeţele de teren arabil care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul nr.4 – Culturi verzi, precum şi suprafeţele care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), cât şi de suprafeţele nearate din cadrul fermei, indiferent dacă acestea îndeplinesc sau nu celelalte criterii de eligibilitate”, au transmis reprezentanții APIA.

În cazul fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală, care pot merge până la excluderea de la plată, potrivit modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC 4.

“Culturile de toamnă sunt următoarele: grâul (Triticum sp.), triticale, secară (Secale cereale), orz (Hordeum sp.), ovăz (Avena sativa), mazăre (Pisum sativum), borceag de toamnă – amestec format dintr-o leguminoasă anuală de toamnă (măzăriche – Vicia sp.) şi o cereală de toamnă, rapiţă (Brassica sp.). Culturile perene: lucernă (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparcetă (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfină (Melilotus sp.), golomăţ (Dactylis glomerata), firuţă (Poa sp.), Raigras peren (Lolium perenne), Festuca (Festuca pratensis)”, au transmis reprezentanții instituției.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
9.6 °
7.8 °
98 %
4.5kmh
100 %
mie
9 °
J
10 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...