Un tânăr care a lovit o femeie cu mașina, după care a fugit de la locul accidentului, a fost condamnat la închisoare cu executare. Trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducere sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului, Petrică Liviu Pricop, în vârstă de 29 de ani, a scăpat de prima acuzare după ce a încheiat un acord de mediere cu victima accidentului, iar aceasta și-a retras plângerea. În schimb, pentru celelalte capete de acuzare, el a fost găsit vinovat și condamnat la o pedeapsă rezultantă de un an și 11 luni de închisoare. Cum tânărul abia fusese eliberat condiționat după o altă condamnare, din care îi mai rămăseseră 378 de zile de detenție neexecutate, judecătorii i-au adăugat adăugat și acest rest la pedeapsă, iar tânărul va avea de executat aproape trei ani de detenție.
Condamnarea a venit joi, pe 4 noiembrie a.c., în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava, care a respins apelul ca nefondat și a menținut hotărârea instanței de fond prin care tânărul fusese trimis la închisoare de magistrații Judecătoriei Botoșani. Sentința de atunci i-a adus o condamnare și unui amic de-al tânărului, care i-a încredințat BMW-ul cu toate că știa că Pricop nu mai avea permis de conducere. Pentru acest lucru, Adrian Cojocariu s-a ales cu o pedeapsă de 9 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.
Evenimentul rutier a avut loc în dimineața zilei de 17 ianuarie 2020, pe strada Sucevei din municipiul Botoșani, în apropierea supermarketului Carrefour. Aflat la volanul unui BMW, Petrică Liviu Pricop nu a mai oprit la trecerea de pietoni și lovit cu mașina o femeie angajată în traversare. După producerea accidentului, el a dat bir cu fugiții. Tânărul a mers într-un final la poliție, unde a recunoscut faptele și a fost verificat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o îmbibație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, el a fost testat cu aparatul Drugtest, fiind depistat pozitiv la amphetamine, și i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive în organism. Buletinul de analiză toxicologică, emis de Institutul de Medicină Legală Iași, a evidențiat o alcoolemie de 0,90 g %o la prima probă și de 0,73 g %o la proba a doua.
Cu toate acestea, avocatul apărării contestă legalitatea hotărârii de condamnare din mai multe motive. „Din buletinul de analiză toxicologică nu rezultă prezența unor alte substanțe psihoactive în afara alcoolului, deci rezultatele finale nu confirmă existența unor droguri în sânge. Iar expertiza toxicologică se realizează cu mare eficiență în prezent, rezultatele fiind foarte precise”, spune Eduard Luca, avocatul tânărului. În al doilea rând, invocă acesta, testarea cu aparatul etilotest s-a realizat după aproape 10 ore de la evenimentul rutier, perioadă în care inculpatul a băut (n.r. – din motive personale). „Este logic faptul că valorile alcoolice de după eveniment nu pot fi, în mod logic și științific, atribuite momentului incidentului. Adică în mod firesc nu putem considera că alcoolemia prezentă în sânge la 10 ore de la accidentul în care a fost implicat cel în cauză poate prezenta relevanță în raport de momentul accidentului”, a adăugat avocatul Eduard Luca, care a invocat în timpul procesului și o excepție de neconstituționalitate vizavi de normă juridică, fără fundament logic sau științific, potrivit căreia alcoolemia prezentă în sânge la momentul testării, după accident, să fie presupusă ca existentă la momentul producerii incidentului oricât timp ar trece de la accident și până la testare. „Nu există, potrivit probatoriului, date care să indice că Pricop Petrică Liviu a condus efectiv sub influența alcoolului și cu atât mai puțin a drogurilor, având în vedere cele menționate mai sus”, a adăugat avocatul Eduard Luca.