Recent judeţul Botoşani a primit 30 de fiole de anticorpi monoclonali, folosiţi pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. 20 dintre acestea au ajuns la Spitalul Județean „Mavromati”, iar alte 10 au fost trimise la Spitalul din municipiul Dorohoi.
Acest tratament nu poate fi administrat, însă oricărui tip de pacienţi. „În ultima perioadă au fost multe discuții și întrebări de ce nu se administrează la toți pacienții anticorpi monoclonali. În primul rând, în ceea ce priveşte medicația și tot ce înseamnă conduită terapeutică, medicul curant este suveran. Acești anticorpi monoclonali nu se administrează deloc în momentul în care pacientul are simptome mai mult de șapte zile, forme severe de boală, cu disfuncții respiratorii ce necesită suplimentare cu oxigen”, a declarat managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, medicul Monica Adăscăliţei.
Acest tratament se administrează doar pacienților care prezintă o formă ușoară sau medie de boală, cu o saturație mai mare de 90%, fără supliment de oxigen și celor care prezintă factori de risc pentru agravarea bolii, care au peste 65 de ani și alte afecțiuni în spate.
Fiolele aduse la Botoşani fac parte dintr-un lot de 5.206 fiole cu anticorpi donate de Italia, care au ajuns în 134 de unități sanitare din România, pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți.