O echipă de tehnicieni urmează să scaneze Centrul Istoric al municipiului Botoșani, inclusiv galeriile subterane, în vederea realizării unui tur virtual. Astfel, directorul Direcției Județene pentru Cultură a semnat luni contractul cu privire la acest proiect.
„Împreună cu Primăria Municipiului Botoșani suntem beneficiarii unui proiect de promovare a diversității culturale. Am semnat ieri contractul și urmează ca în aproximativ două săptămâni să înceapă scanarea. Botoșănenii vor avea acces la un muzeu virtual, la o hartă interactivă cu beciurile subterane. De asemenea, în urma proiectului vom afla mai multe detalii și despre cine a trăit în centrul istoric. Sperăm ca la sfârșitul acestei etape din proiect să confirmăm sau să infirmăm legendele cu privire existența beciurilor din subsolurile Centrului Istoric”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției pentru Cultură, Botoșani.
Proiect finanţat cu fonduri europene
Activitățile au loc în cadrul proiectului „Back to Our Common Roots” (Întoarcere la rădăcinile noastre comune), desfășurat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.
„Începând de săptămâna viitoare, echipa prestatorului va fi la Botoșani pentru recunoașterea terenului și primele teste de scanare la suprafață prin geo-radar și în subteran, cu ajutorul unui scanner 3D. Va urmă scanarea efectivă a întregului areal propus, aerofotogrametrierea cu drone, crearea modelului 3D și realizarea fotografiilor panoramice pentru turul virtual. Activitatea va continuă apoi cu realizarea efectivă a aplicației și a hărții interactive, crearea turului virtual și, în final, elaborarea raportului științific”, a transmis Raluca Bălășcău, managerul proiectului.
Muzeu înfiinţat în centrul istoric
Valoarea proiectului este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru municipiul Botoşani. În cadrul acestui proiect, în Centrul Istoric va fi înfiinţat un nou muzeu, dar, ceea ce este mai important, este faptul că, pentru prima dată, va fi scanată reţeaua de beciuri din Centrul Istoric. Această scanare profesională va ajuta municipalitatea să le pună în valoare, dar va putea reprezenta un sport important şi pentru proiectele viitoare.
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, a declarat că unele beciuri din Centrul Vechi au fost salvate prin intervenţia Eugeniei Greceanu, care a întocmit un studiu de referinţă. Graţie Eugeniei Greceanu, oraşele Botoşani şi Piteşti au reuşit să-şi salveze Centrul Istoric.
În cadrul proiectului, vor fi create şi operaţionalizate Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani şi Muzeul Armelor Ivano Frankivsk. Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 decembrie, numărul 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanţare PHARE.