Un incendiu de vegetație, care a izbucnit vineri după-amiază (n.r. – 29 octombrie a.c.) la limita dintre comunele Dersca și Lozna, a afectat circa 15 hectare de vegetație uscată și două hectare de porumb. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, dar și voluntarii din cele două comune. Primele informații indicau faptul că focul ar fi afectat inclusiv vegetația din Rezervația Naturală Turbăria de la Dersca.
„În mare, focul a fost stins. Pompierii intervin acum pentru a verifica zona și a lichida ultimele focare, astfel încât incendiul să nu reizbucnească. Cei de la fața locului spun însă că nu ar fi fost afectată și rezervația, incendiul manifestându-se doar la vegetația din apropiere”, a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
În zonă au ajuns și reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, dar și cei ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care urmează să verifice în teren dacă incendiul a afectat și arealul protejat, respectiv Rezervația Turbăria de la Dersca și Sit Natura 2000 care include o rezervație floristică ce protejează o floare extrem de rară – Angelica Palustric – identificată chiar anul acesta în zonă.
„Echipa de permanență este deja în zonă. ISU estimează că incendiul a afectat circa 5 hectare de vegetație de pe teritoriul comunei Lozna și aproximativ 10 hectare de vegetație pe teritoriul comunei Dersca. Primele informații indică însă că nu ar fi afectată rezervația, dar situația urmează să fie verificată pentru a se stabili exact locația”, a declarat Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.
Rezervația Naturală Turbăria de la Dersca s-a mai aflat în mijlocul unui scandal, în luna mai a.c. Atunci, un control făcut în teren de cei de la Garda de Mediu a scos la iveală că primarul comunei Lozna, Viorel Lozneanu, ar fi construit ilegal un dig pe un iaz aflat tot pe suprafața rezervației. Atunci, comisarii de mediu l-au sancționat pe primar și au dispus dezafectarea digului și readucerea zonei la starea inițială.
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 10 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000, Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede printre care: ligularia, merișor, arnică, brădișor, orhidee, bujori, darie, omag, gălbinare, plauri cu stuf, salcie târâtoare sau răchită cu specii de Salix repens și Salix pentand.