Planul de intervenție întocmit de autoritățile locale pentru iarna 2021 – 2022 a fost analizat joi, 28 octombrie a.c., în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. La ședință au participat și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, dar și ai Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani.
Potrivit colonelului Dan Decebal Muraru, înlocuitor al inspectorului șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din Botoșani, planul de protecție în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase a fost semnat pe data de 8 octombrie, tot atunci fiind finalizată și situația exactă cu privire la mijloacele de intervenție.
Potrivit șefului ISU, autoritățile locale ar avea la dispoziție un număr total de 392 de mijloace de intervenție, de la pluguri, wolle și tractoare, până la autocamioane și utilaje hipo, din care 329 proprii, iar 63 închiriate, precum și peste 7.000 de tone de materiale antiderapante
Totodată, autoritățile au întocmit și o situație exactă cu persoanele vulnerabile, de la cei care au nevoie de dializă, cei care suferă de unele afecțiuni și au nevoie de asistență permanentă, dar și cu femeile aflate în ultima perioadă a sarcinii. În plus, au fost identificate 251 de astfel de locuri de cazare în cămine culturale, școli, grădinițe și săli de sport, cu o capacitate de găzduire de 125.000 de locuri, pentru eventualele situații în care ar exista persoane rămase izolate.
Cât privește intervențiile pe drumuri, șeful SDN Botoșani, Dumitru Clipaciuc, a precizat ă unitatea are la dispoziție pentru iarnă 36 de utilaje pentru deszăpezire închiriate în baza contractelor, dar și 12 utilaje proprii, care vor intra în bază de săptămâna viitoare. „Avem la dispoziție, pe stoc, parazăpezi care sunt în curs de montare, ce au o lungime totală de 28.000 de metri. Carburantul este asigurat prin contracte de alimentare cu o stație din municipiul Botoșani”, a adăugat Dumitru Clipaciuc, care a precizat că în subunități ar exista deja asigurate 3.350 de tone de sare, 550 de tone de nisip și 32 de tone de clorură. La rândul său, Cătălin Gheorghian, directorul DJDP Botoșani, a precizat că există asigurate 900 de tone de antiderapant și 100 tone de sare, iar unitatea deține 20 de utilaje proprii care ar putea interveni la deszăpeziri, la care s-ar adăuga alte 40 de utilaje conform contractului, însă licitație pentru desemnarea societăților care vor asigura intervențiile pe timp de iarnă ar urma să fie finalizată până la mijlocul lunii noiembrie.