Situația incredibilă în care a ajuns societatea Eltrans, care riscă să fie dizolvată după ce a rămas fără conducere, pare să fi fost determinată de luptele din cadrul Consiliului local pentru desemnarea noilor administratori, dar și de o serie de erori comise în numirea conducerii. Cel puțin așa rezultă din reacția prefectului județului, Dan Nechifor, care spune că municipalitatea ar fi greșit în momentul în care a refuzat să pună în aplicare rezultatele concursului de selecție pentru desemnarea noilor administratori, fără să o conteste în instanță.
Astfel, Consiliul local al municipiului Botoșani a fost informat de Eltrans cu privire la finalizarea Listei scurte din care trebuie numiți administratorii încă de la data de 18 septembrie 2020 , dar cu toate acestea Consiliul local nu a luat în dezbatere numirile și nici nu a contestat în instanță legalitatea procedurii de selecție făcută de evaluatorul independent. Cum procedura de selecție nu a fost suspendată sau anulată de către o instanță judecătorească, Consiliul local a avut posibilitatea să numească, potrivit legii, un sigur Consiliu de administrație provizoriu pentru maxim patru luni, timp în care trebuia să clarifice situația selecției făcute de evaluatorul independent. Doar că în acest interval de patru luni, nimeni nu a contestat selecția și, prin urmare, la expirarea mandatului membrilor Consiliului de Administrație Provizoriu nu s-a mai putut face nicio nouă numire de administratori provizorii, legea interzicând acest lucru. Ba mai mult, procedura de selecție făcută de evaluatorul independent a fost contestată în instanță abia în 17 mai 2021, când primarul municipiului, Cosmin Andrei și reprezentanții CL au solicitat în instanță anularea și suspendarea selecției pe motive de nelegalitate. Doar că acest lucru s-a făcut în Contenciosul administrativ, nicidecum în civil, întrucât era vorba de un contract între părți, nu de un act administrativ emis de vreo instituție. Prin urmare, suspendarea a fost respinsă atât de Tribunal, cât și de Curtea de Apel Suceava, însă acțiunea privind anularea procedurii este pe rol. Interesant este însă că, potrivit legii, acțiunea primarului și a CL ar fi fost deschisă cumva tardiv, întrucât acest lucru se putea solicita în termen de șase luni de la anunțul privind finalizarea procedurii de selecție. Cum din punct de vedere legal, procedura de selecție a noilor administratori este încă în vigoare, singura variantă de ieșire din criză ar fi ca membrii CL să numească noii administratori din lista scurtă înaintată de evaluator, urmând să se stabilească ulterior dacă procedura a fost legală sau nu.
A doua greșeală făcută de municipalitate a fost prelungirea mandatului directorului interimar Victor Ivănescu cu numai patru luni, deși, conform legii, membrii Consiliului de Administrație aveau posibilitatea să-i prelungească acestuia mandatul până la finalizarea procedurii privind numirea noilor administratori. „Sunt obligat să atac în contencios numirea unui Consiliu de Administrație Provizoriu în care legea prevede expres că acel consiliu de administrație provizoriu poate fi numit o singură dată, pe o durată de patru luni de zile, până la votarea în Consiliul local a listei scurte. Asta a fost și motivația pentru care am atacat în instanță acele hotărâri, nu politice. Dacă instanța va considera și va decide că acea procedură (n.r. – de selecție) a fost viciată, nu voi avea nicio problemă în a aproba și a da viză de legalitate pe un consiliu de administrație provizoriu așa cum spune legea”, a explicat prefectul Dan Nechifor. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă, după ce prefectul județului a avut și o întrevedere cu vicepreședintele Sindicatului din cadrul Eltrans, Victor Gherasim, care a încercat să găsească o soluție pentru ca operatorul de transport să-și continue activitatea. „Problema este extrem de gravă pentru că efectiv nu mai are cine să semneze toate documentele societății, să semneze pentru aprovizionare pentru că nu mai avem bani pentru motorină, pentru ulei. În plus, mai există și problema angajaților, care, pe lângă faptul că au salarii mici, vor trebui să plece acasă, dacă socieatea Eltrans își sistează activitatea sau se dizolvă”, a spus Victor Gherasim.
Reacția prefectului Dan Nechifor a venit în situația în care primarul municipiului a făcut apel la prefectul Dan Nechifor să renunţe la această nouă acţiune în instanţa de contencios administrativ privind numirea celui de-al doilea Consiliul de Administrație Provizoriu. „Fac un apel la dumnealui să reanalizeze ceea ce a făcut cu a doua decizie de suspendare a hotărârii pentru un consiliu provizoriu până la soluţionarea în instanţă. Atacarea unui Consiliu de Administraţie provizoriu este de neînţeles. Nu are cine să semneze documentele, statul de salarii la Eltrans”, a spus Cosmin Andrei. În acest context, prefectul județului, Dan Nechifor a spus că nu poate să dea aviz de legalitate pe o hotărâre care nu este legală și în plus, Legea Contenciosului Administrativ precizează clar că orice acțiune deschisă în instanță, împotriva unei hotărâri de consiliu sau a unei decizii emise de orice primar nu poate fi retrasă, fiind nevoie de arbitrajul instanței de judecată.
Pe 23 octombrie 2021 s-a împlinit un an de când Eltrans nu are Consiliu de Administraţie. Şi asta din cauza luptelor politice de la nivelul Consiliului Municipal şi refuzului social democraţilor de a-i numi pe administratorii propuşi după procedura de selecţie derulată anul trecut. Administratorii propuşi nu au fost acceptaţi din cauză că erau liberali.
Pe 20 septembrie 2021, în deliberativul local a fost votat un Consiliu de Administraţie provizoriu la Eltrans, din care fac parte Cătălin Ursu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu – Berenţan, Ana Meda Florea şi Simion Drelciuc. Practic, în afară de Cătălin Ursu, ceilalţi membri sunt cei votaţi şi în luna aprilie 2021. Cătălin Ursu l-a înlocuit pe Cătălin Pădurariu. Acest Consiliu de Administraţie este rezultatul întelegerii politice dintre aleşii locali PSD şi USR.
La şedinţa din 20 septembre consilierii liberali nu au participat la vot şi au părăsit sala de şedinţe. Ulterior şi viceprimarul Liviu Toma a anunţat că nu participă la vot, motivând că aşteaptă deciziile instanţei. Administratorii care vor fi validaţi mâine vor avea un mandat de şase luni, dar nu mai târziu de pronunţarea unei hotărâri definitive în cele trei dosare care se află pe rolul instanţelor de judecată.
Din octombrie 2020, societatea a fost condusă doar de directorul Victor Ivănescu. Mandatul directorului s-a încheiat pe 15 septembrie, a fost prelungit cu o lună şi apoi cu încă două săptămâni.