Zeci de mii de elevi botoşăneni primesc bani de la stat pentru a-şi continua studiile. Sprijinul constă în tichete sociale, pachete cu rechizite gratuite, bani de liceu, burse pentru elevii din învăţământul profesional. La acestea se adaugă bursele acordate de fiecare primărie în parte.
Datele centralizate arată că din totalul de aproximativ 62.000 de preşcolari şi elevi, aproape jumătate se bazează pe ajutorul primit de la statul român pentru a putea merge la şcoală.
Tichete sociale pentru 12.329 de preşcolari şi elevi
Familiile cu copii care se încadrează în limita unui plafon de venituri primesc din partea statului, tichete sociale pentru sprijin educațional. La nivelul judeţului Botoşani, potrivit celor precizate de Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, au primit tichete sociale 12.329 de preşcolari şi elevi.
Tichetele sunt acordate copiilor din învățământul preșcolar, primar şi gimnazial. Astfel, în baza unei ordonanțe de urgență aprobată în anul 2020, familiile beneficiază de sprijin financiar de 500 de lei pe an şcolar, acordat sub formă de tichet social pe suport electronic. Tichetele pot fi folosite pentru achiziționarea de articole pe papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și haine necesare frecventării școlii și grădiniței.
Peste 1200 de beneficiari ai programului „Bani de liceu”
În acest an, în categoria beneficiarilor banilor de liceu au intrat 1298 de liceeni. După numărul beneficiarilor, judeţul Botoşani ocupă locul patru la nivel naţional, după judeţele Suceava (2885 de beneficiari), Iaşi (2051) şi Vaslui (1486).
Acest ajutor este asigurat în cadrul programului guvernamental „Bani de liceu”, lansat în anul 2004. Oficial, cei 250 de lei acordaţi lunar de stat trebuie să-i ajute pe liceeni în activitatea şcolară. În realitate, în multe familii banii sunt folosiţi pentru cumpărarea de alimente sau plata unor facturi. În acest an, în categoria beneficiarilor banilor de liceu au intrat 1298 de liceeni.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ)susţin că mulţi beneficiari au declarat că familiile lor trăiesc doar din alocaţii şi ajutor sociale. Acest ajutor nu este condiţionat de rezultatele la învăţătură. Elevii trebuie să nu acumuleze absenţe nemotivate, deoarece la 20 de absenţe pierd banii acordaţi de stat.
Cei 3184 de elevi din învăţământul profesional şi tehnic primesc 200 de lei lunar, pe perioada studiilor, bursă asigurată tot de către stat.
Rechizite gratuite pentru 10.389 de elevi
10.389 de elevi din clasele primare și gimnaziale din 99 de școli au primit pachete cu rechizite gratuite. Programul „Rechizite şcolare” a fost lansat de Ministerul Educaţiei în anul 2002, cu scopul de a veni în sprijinul elevilor care provin din familii cu o situaţie materială modestă. Acest program se adresează elevilor din învăţământul de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi. La începutul fiecărui an școlar se distribuie pachete cu rechizite școlare specifice fiecărei clase, în baza cererii depuse de părinţi sau reprezentanţii legali, la secretariatul şcolii unde învaţă elevii.
Mii de elevi botoşăneni vor primi burse sociale, burse de studiu sau burse de merit, acordate de către primăriile din judeţ. În această perioadă consiliile locale votează proiecte vizând numărul beneficiarilor.