În ciuda situaţiei grave cu care se confruntă municipiul Botoşani, autorităţile ezită în continuare să instituie carantina. Astfel, astăzi, 22 octombrie, la Primăria Botoşani s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), structură care a aprobat „Planul privind unele măsuri pentru prevenirea infecţiilor cu Coronavirus Sars Cov – 2”. Cum primarul Cosmin Andrei, preşedintele CLSU, este în concediu, şedinţa a fost condusă de viceprimarii Bogdan Buhăianu şi Liviu Toma.
CLSU a amânat aplicarea măsurii de carantinare a municipiului Botoşani, cu condiţia intensificării acţiunilor de control vizând respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid 19. Decizia vine în contextul în care, în municipiu, rata de infectare este de 8,95 de cazuri la mia de locuitori, iar spitalele sunt pline de bolnavi. INSP a dat afiz favorabil de carantinare încă din urmă cu trei săptămâni când scorul calculat în acest sens era de 87 de puncte, carantina find posibilă încă de la 65. „Nu înţeleg de ce atât de multă teamă să ia această decizie. Noi suntem sufocaţi de cazuri grave, iar autorităţile se tem să carantineze”, a spus, la începutul lunii un medic din cadrul unei secţii Covid din Spitalul Judeţean.
Măsurile adoptate astăzi sunt valabile până pe 3 noiembrie 2021, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcţie de evoluţia situaţei epidemiologice, să se hotărască, după caz, menţinerea, eliminarea sau modificarea acestora.
Măsurile luate sunt următoarele:
- în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comune, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc
- Se instituie carantina de noapte între orele 20:00 – 5:00. Pot părăsi domiciliul doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau care prezintă declaraţie pe proprie răspundere sau adeverinţă de la angajator/legitimaţie de serviciu. Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind Covid, care va fi verificat de organizator prin aplicaţia mobilă de verificare
- Obligativitatea organizării activităţii instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori. Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact
- În vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cu Sars – Cov 2, se propune ca activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antrepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem online.
- Se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate cu respectarea normelor de protecţie sanitară (program de funcţionare – 5:00 – 20:00, purtarea obligatorie a măştii de protecţie de către comercianţi şi vizitatori, respectarea distanţării fizice)
- Se propune instituirea obligaţiei pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5:00 – 22:00. Prin excepţie de la aceste prevederi, în intervalul orar 22:00 – 5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu
- Prin excepţie de la prevederile de mai sus, farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars Cov 2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars Cov 2.
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care deţin săli de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars Cov 2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars Cov 2.
- Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00 – 21:00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars Cov 2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
- Operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Poliţia Locală Botoşani va organiza acţiuni în teren, în special în locuri aglomerate, la agenţi economici şi în pieţele agroalimentare unde, pe lângă atribuţiile specifice prevăzute în actele normative incidente, va urmări asigurarea respectării regulilor impuse de starea de alertă. Totodată, Poliţia Locală Botoşani va continua activităţile de verificare a respectării măsurilor de izolare/carantină a persoanelor la domiciliu/adrese alese, instituite prin deciziile Direcţiei de Sănătate Publică.