Un botoșănean, subofițer de la fosta unitate militară „Doi și-un sfert”, transformată între timp în Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a Ministerului Afacerilor Interne, și-a bătut joc de sistemul judiciar timp de mai mulți ani, mințind în fața tuturor instituțiilor. Într-un final, el a ajuns pe mâna procurorilor militari, iar în momentul în care a realizat că riscă să-și distrugă toată cariera, a recunoscut totul și a cerut clemență.
Culmea este că magistrații militari au acceptat „târgul”, iar botoșăneanul ar putea rămâne în continuare în structura de contrainformații. Cazul în sine demonstrează cât de ușor poate fi păcălit sistemul de cineva din interior, dar și faptul că există o justiție dublă în care unii, oricât ar greși, beneficiază de un tratament preferențial.
Poveste începută după un accident
Întreaga poveste, care s-a petrecut în municipiul Botoșani, este halucinantă, iar firul evenimentelor uluitor. Astfel, pe 5 ianuarie 2019, în jurul orei 22.00, pe o ninsoare măruntă, G.L.D., acum în vârstă de 37 de ani, subofițer operativ din cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Botoșani (n.r. – structură a DGIPI), conducea un autoturism Honda, iar în intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu I.C. Brătianu a pierdut controlul asupra volanului. Mașina s-a izbit mai întâi în bordură, după care a ricoșat în gardul locuinței de la numărul 117. Totul s-a petrecut sub ochii a doi martori oculari, care au mers spre mașină, moment în care subofițerul a coborât de la volan și a fugit de la fața locului.
Martorii au încercat să îl prindă, însă nu au reușit și, văzând un echipaj de jandarmi în zonă, au relatat cele întâmplate. În timp ce aceștia discutau, la fața locului a revenit și subofițerul, care în primă fază a susținut că la volan ar fi fost altcineva.
„În scurt timp, șoferul s-a întors și a pretins că altcineva a condus autovehiculul. Jandarmii au luat legătura telefonic cu persoana respectivă, dar aceasta le-a relatat faptul că se află în alt județ în acel moment. Șoferul a fost condus la sediul inspectoratului pentru stabilirea identității, după care a fost predat polițiștilor rutieri veniți la locul accidentului în vederea continuării cercetărilor”, declara atunci Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de jandarmi Județean Botoșani.
Funcţie ascunsă în anchetă
Întrucât subofițerul mirosea a băutură, lucrătorii de poliție l-au verificat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceste condiții, G.L.D. a fost condus la Spitalul Județean, unde i s-au recoltat două probe de sânge, buletinul de analiză toxicologică evidențiind o alcoolemie de 1,70 g‰, la proba I și de 1,50 g‰, la proba a II-a.
În anchetă a fost audiată și soția subofițerului, însă nimeni nu a pomenit despre calitatea sa de militar, G.L.D, susținând că nu are ocupație. Povestea spusă în anchetă pare și ea cusută cu ață albă. În seara respectivă, subofițerul a susținut că a băut 1,5 litri de bere la domiciliu, după care a sunat pentru a comanda o pizza și, întrucât i s-a spus că o să dureze mai mult timp, a sunat la o firmă de taxi, pentru a se deplasa personal să ia comanda. Și, întrucât nu a reușit să găsească un taxi disponibil, a urcat la volanul autoturismului, a mers până la Uvertura Mall de unde a luat pizza, iar la întoarcerea spre domiciliu a provocat accidentul rutier.
În ce privește abandonarea autoturismului, subofițerul a venit cu o explicație uluitoare – după accident, el s-ar fi speriat și a fugit la domiciliu, unde a lăsat pizza, iar la scurt timp s-a reîntors la fața locului, fiind interceptat de o patrulă de jandarmi, adăugând că a susținut că nu el a condus autoturismul întrucât în zonă se aflau și alte persoane și nu a vrut să se afle că el a produs accidentul. Ciudat este că nici în anchetă și nici în timpul procesului care a urmat, botoșăneanul nu și-a declinat calitatea de angajat al DGIPI, adică de militar. Acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice, el a cerut să fie judecat în formulă simplificată, iar inițial a scăpat destul de ieftin, întrucât Judecătoria Botoșani l-a condamnat la opt luni de închisoare și a dispus amânarea aplicării pedepsei. Doar că procurorii au făcut apel, iar la Curtea de Apel Suceava instanța a anulat amânarea și a dispus suspendarea executării pedepsei.
Subofițerul s-a întors pe funcție
Urmare deciziei de condamnare, subofițerul a fost trecut în rezervă pe 28 februarie 2020, fiind sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași cu privire la faptul că botoșăneanul, pe parcursul efectuării urmăririi penale, dar și în fața instanțelor de judecată, nu a declarat că este militar activ. Ulterior, împotriva deciziei de condamnare G.L.D. a declarat recurs în casație, motivând tocmai faptul că nu au fost respectate dispozițiile referitoare la competența de judecată după calitatea persoanelor, respectiv că la data faptei avea calitatea de subofițer activ în cadrul DGIPI.
Cazul a fost analizat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a anulat pe bună dreptate condamnarea primită și a dispus rejudecarea dosarului penal de către instanțele militare. A urmat un alt proces, în urma căruia botoșăneanul s-a ales cu o condamnare de un an și 10 luni închisoare, dar, în ciuda întregului scandal, magistrații militari au dispus amânarea aplicării pedepsei. Adică un fel de dojană.
Interesant este că după decizia ÎCCJ de anulare a primei condamnări, ordinul de trecere în rezervă a fost anulat și el, iar subofițerul s-a întors pe funcția deținută anterior.
Anchetat şi pentru fals în declaraţii
Doar că G.L.D. nu a scăpat doar cu atât întrucât, în urma anulării primei condamnări, el a fost anchetat și pentru fals în declarații întrucât nu și-ar fi declarat calitatea de militar activ. În timpul cercetărilor, el a recunoscut din nou totul și chiar a cerut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, motivat de faptul că nu și-ar fi devoalat calitatea de angajat MAI tocmai pentru a nu se deconspira, invocând un ordin intern cu caracter secret, variantă care nu a fost confirmată.
Cum subofițerul a susținut că dorește să rămână angajat al MAI, acordul a fost încheiat în iulie a.c. și validat săptămâna trecută de Tribunalul Militar Iași. În urma acestuia, botoșăneanul s-a ales cu o condamnare rezultantă de un an, 11 luni și 10 zile de închisoare, însă magistrații militari au dispus din nou amânarea aplicării pedepsei, de parcă întreaga tevatură începută cu accidentul și terminând cu condamnările primite ar fi fost o banală infracțiune comisă din vreo culpă.
„Instanța constată că acordul de recunoaștere a vinovăției prin care s-a convenit între acuzare și inculpat o modalitate de soluționare a litigiului penal ce constituie un drept al inculpatului. Utilizarea acestui drept are drept consecință stingerea litigiului penal în modalitatea agreată de inculpat, dar în limitele legii. Atât timp cât aceste limite sunt respectate, instanța de judecată trebuie să respecte deciziile acuzării și apărării luate în stabilirea modului de soluționare a litigiului penal, intervenția în acest acord constituind o depășire a rolului judecătorului”, se arată în decizia Tribunalului Miliar Iași.
Trimis să lucreze la bibliotecă
Prin urmare, dacă subofițerul va respecta măsurile de supraveghere dispuse de instanță, după doi ani totul va fi șters cu buretele, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar G.L.D. va scăpa doar cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 60 zile, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” sau Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.