Valul de bolnavi de Covid cu care se confruntă judeţul Botoşani duce la situaţii greu de imaginat. Astfel, din cauza faptului că spitalele sunt arhipline, sunt pacienţi care stau şi câte trei zile în Unitatea de Primiri Urgenţe în aşteptarea eliberării unui pat în vreo secţie.
În încercarea de a găsi o soluţie autorităţile s-au întâlnit astăzi la Prefectură. La şedinţă au participat prefectul Dan Nechifor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, dar şi responsabilii din domeniul sanitar botoşănean.
Personalul medical este insuficient pentru a face față valului de pacienți iar pandemia a agravat situația la UPU Botoșani. „Aseară în Unitatea de Primiri Urgențe erau bolnavi care așteptam de mai bine de 24 de ore un loc într-o secție. Sunt secții arhipline. 35 -40 de bolnavi stau în cort, în containere, într-o secție UPU care e în reabilitare, care nu are circuite, care nu are spații”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
Peste 50% din paturile aflate în blocul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, aflat pe strada Marchian 11 sunt destinate pacienţilor Covid confirmaţi. Astfel, din cauza numărului mare de îmbolnăviri de Covid19, de aproximativ două săptămâni conducerea unităţii sanitare a luat decizia limitării internării pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale cronice cu operaţii programabile, care nu reprezintă urgenţe chirurgicale şi s-a diminuat cu 50% numărul sălilor de operaţii din blocul operator, jumătate din acesta fiind transformat în secţie ATI non covid.
„Dacă data trecută am venit la ședință și m-am plâns că pacienții au stat 24 de ore, acum vin și vă spun că stau câte trei zile în Urgențe. Nu știu și nu sunt în măsură să vă spun care sunt circuitele interne ale spitalelor, când ar trebui să fie externați pacienții și ce decizie ar trebui să luăm și vizavi de acest aspect pentru că dacă ar trebui să-i internăm pe toți cei care se prezintă în Serviciul de Urgență care sunt testați și care sunt pozitivi nu putem să ne permitem acest lucru. Și atunci poate ar trebui să ne gândim și la o monitorizare la domiciliu și să avem o colaborare cu medicii de familie foarte strânsă”, a spus medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoșani.