Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită anual la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Astfel, cu această ocazie Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, împreună cu reprezentanții administrațiilor locale din Copălău și Flămânzi, zone cu un bazin legumicol reprezentativ la nivelul județului, au oferit câte un simbol femeilor din mediul rural.
„Urăm tuturor femeilor din mediul rural sănătate și multă putere de muncă. Am subliniat și la Botoșani această zi. Am oferit un buchet de flori și o diplomă de onoare femeilor din mediul rural. Acestea au activitate agricolă, activitate care sprijină bunăstarea comunității locale. Gestul nostru a fost simbolic, felicitările și respectul nostru fiind pentru toate femeile din mediul rural ! La mulți ani!”, a declarat Cristian Delibaș, directorul DAJ.
Zi celebrată pentru a sublinia rolul femeii de la sat în consolidarea dezvoltării rurale
Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, potrivit agerpres.ro.
Ideea celebrării unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995. Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43% din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.