Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a ratat ocazia să-și reîntregească echipa de scafandri. Asta pentru că pompierii selectați pentru a urma cursurile de specializare la Centrul de Scafandri Constanța nu au reușit să promoveze evaluarea inițială. „Centrul de scafandri aparține de Ministerul Apărării Naționale și cei care doresc să urmeze cursurile trebuie să treacă de anumite bareme specifice. Ei (n.r. – pompierii) nu au promovat acum, dar măcar au văzut ce se cere și se vor pregăti pentru următoarea serie pentru că, din câte am înțeles, în fiecare an sunt organizate două sau trei astfel de cursuri de formare profesională”, a spus colonelul Dan Decebal Muraru, șeful ISU Botoșani.
Anterior selecției pentru admiterea la cursul de formare profesională pentru calificarea de scafandru, Centrul de Scafandri organizează evaluarea inițială, eliminatorie, a candidaților, care constă în verificarea aptitudinilor fizice, psihologică și medicală de specialitate. Astfel, toți candidații sunt evaluați de specialiștii Centrului de Medicină Navală și trebuie să fie declarați apți pentru scufundare și să treacă de testele de barofuncție și toleranță la oxigen executate în cadrul Laboratorului Hiperbar al Centrului de Scafandri. Cei declarați apți trebuie să susțină mai apoi o serie de probe sportive care includ alergare pe o distanță de 3.000 metri, înot 100 metri crawl și apnee (n.r. – ținerea respirație) într-un interval de timp și la o anumită distanță.
În prezent, în rândul salvatorilor botoșăneni există un singur scafandru, care nu poate interveni solitar, o operațiune subacvatică necesitând cel puțin trei scafandri. Din acest motiv, atunci când este nevoie de o misiune ce presupune intervenția scafandrilor, ISU Botoșani trebuie să apeleze la sprijinul scafandrilor din alte județe, cu acordul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.