Un dorohoian bănuit că a furat peste 120.000 de lei din locuința unor botoșăneni a ajuns din nou în arestul poliției. De data aceasta, el a încercat să-l jefuiască pe un octogenar tot din municipiul Botoșani, dar a fost surprins de proprietar și l-a bruscat. Acuzat de tentativă de tâlhărie, suspectul, Vasile Cucu, în vârstă de 39 de ani, a fost încătușat și băgat din nou în arest.
Tânărul a intrat în atenția polițiștilor în vara acestui an, după ce 28 iunie a.c. ar fi pătruns, pe o ușă deschisă și neasigurată, într-o locuință din municipiul Botoșani, de unde ar fi sustras 120.400 de lei. Jaful a avut loc ziua în amiaza mare, când victimele se aflau în curtea casei, iar hoțul a intrat pe ușa din față și a furat banii. După circa două săptămâni, polițiștii au reușit să-i ia urma și au descins la locuințele suspectului, un apartament din municipiul Dorohoi şi la o casă în Broscăuţi. După percheziţii, poliţiştii botoşăneni au ridicat 77.000 de lei şi 4.000 de euro din cele două locaţii, iar individul a fost arestat.
Control judiciar după două săptămâni de arest
Vasile Cucu nu a stat, însă prea mult în arest pentru că după numai două săptămâni el a fost plasat în arest la domiciliu, iar pe 25 august a.c. judecătorii au revocat măsură și au dispus instituirea controlului judiciar. Deși trebuia să înceapă procesul în cazul furtului din luna iunie, individul a recidivat, ignorând și măsurile instituite de judecătorii care l-au lăsat în libertate. Pe 2 octombrie a.c., el a pus ochii pe casa unui bărbat de 83 de ani, din municipiul Botoșani, a pătruns poartă și apoi pe ușa neasigurată de la locuință și a început să cotrobăie. Proprietarul l-a surprins chiar în în timp ce îi căuta printre lucruri, iar mai apoi, pentru a-și asigura scăparea, suspectul s-a folosit de violență și l-a îmbrâncit pe vârstnic, reușind să fugă.
Și de această dată polițiștii au reușit să-i ia urma, iar pe 9 octombrie a.c. au fost efectuate alte două percheziții la locuințele dorohoianului, ocazie cu care au fost identificate mai multe bunuri. Acuzat de tentativă de tâlhărie, Vasile Cucu a fost reținut din nou și arestat preventiv, măsura fiind confirmată luni (n.r. – 11 octombrie a.c.) de magistrații Tribunalului Botoșani.
Tupeu incredibil arătat de hoţi
Tupeul hoților întrece orice limită, iar de atacurile lor nu scapă oamenii simpli, dar nici cei mai înstăriți. Ba mai mult, atunci când sunt prinși la furat, unii hoți nu se pierd cu firea și reacționează imediat, încercând să scape cu orice preț. Alții atacă în plină zi, inclusiv prin magazine, furând pur și simplu banii din mâinile oamenilor.
Toate aceste lucruri demonstrează că de cele mai multe ori hoții își calculează foarte bine loviturile, își aleg victimele și atacă în momentul în care se cred în siguranță. Chiar și așa, ei dau dovadă de o stăpânire de sine de invidiat pentru că nu renunță sub nici o formă la pradă. Dacă sunt prinși, atunci ei fac tot posibilul pentru a se înțelege și sunt dispuși să restituie și prejudiciul.
O parte dintre cei prădați acceptă acest lucru și renunță la plângerile făcute la poliție, fără să știe că de fapt hoțul scapă fără a mai fi pedepsit. În plus, este greu de crezut că hoțul care a restituit prejudiciul a plătit suma respectivă cu banii câștigați din muncă cinstită. De regulă, atunci când se văd din nou în libertate, cei mai mulți hoți recidivează.
Infractori scăpaţi cu împăcări
Înțelegerile de acest fel dintre hoț și victimă arată însă cât de proastă este legea în România. Pentru că, dacă victima ar avea garanția că și-ar recupera prejudiciul la finalul procesului, când hoțul este condamnat, aceste împăcări poate nu ar avea loc. Practic, după ce ajunge să facă pușcărie, infractorul nu mai simte nici o presiune din partea legii pentru a despăgubi victima, deși hotărârea de condamnare îl obligă la acest lucru. Prin urmare, hoțul nu mai are niciun interes pentru a plăti prejudiciul.
Chiar și la o eventuală eliberare condiționată, când acest lucru ar putea conta, hoțul nu stă cu emoții. Asta pentru că, dacă el face dovada că nu a avut de unde să restituie prejudiciul, judecătorii îl pot lăsa să plece mai repede acasă. fără să mai achite prejudiciul. Prin urmare, atunci când trebuie să aleagă între a se împăca cu infractorul și a-și recupera paguba imediat, ori să meargă mai departe cu un proces pentru condamnarea autorului, fără garanția că își va recupera vreodată bunurile sau banii, zeci de victime preferă prima variantă, deși prin actul lor nu fac altceva decât să lase un infractor în libertate.