Zona Metropolitană Botoşani a demarat un proiect foarte aşteptat de către botoşănenii care locuiesc în zona Lebăda. Acesta a fost iniţiat de primăriile Botoşani şi Curteşti şi face parte din Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Botoşani. Astfel, în şedinţa de mâine, 12 octombrie, a Consiliului Municipal, aleşii locali vor dezbate proiectul vizând aprobarea de principiu a documentaţiei pentru obiectivul de investiţii „Extindere reţea de canalizare în zona Lebăda (Municipiul Botoşani) şi sat Curteşti (comuna Curteşti)”. Pe lângă documentaţie, aleşilor locali li se va cere votul pentru ca municipalitatea să asigure 52.500 de lei, fără TVA, reprezentând contribuţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
La finele lunii septembrie, conducerea Zonei Metropolitane Botoşani a înaintat spre aprobare în CL documentaţia care cuprinde tema de proiectare, nota conceptuală şi caietul de sarcini pentru elaborarea studiului de fezabilitate
Investiţie de aproximativ un milion de euro
„Soluţia tehnică presupune realizarea unui punct de colectare a apelor uzate, în zona Lebăda. În partea stângă se va săpa sub trotuar, iar în partea dreaptă pe străzi care aparţin comunei Curteşti şi sunt mai la vale de noul cartier ANL. Dacă cele două consilii locale ar aproba nota conceptuală şi un draft de caiet de sarcini pe care să-l continuăm noi, apreciem că am putea finaliza această investiţie în maxim doi ani, însemnând studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi execuţie lucrări”, a explicat Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane.
Practic, proiectul presupune colectarea apelor uzate în zona Lebăda şi de acolo, prin pompare, să ajungă în reţeaua de canalizare a municipiului. Lungimea conductelor ar urma să fie de aproximativ cinci kilometri, deoarece pe fiecare parte a străzii, de la sensul giratoriu din zona Alfa Land şi până la sensul giratoriu de la Lebăda, ar urma să fie puse câte două conducte, una lângă alta.
Investiţia ar presupune un efort financiar de aproximativ un milion de euro. După aprobarea în CL a documentaţiei, va fi depusă o cerere de finanţare a acestui obiectiv de investiţii în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.