Municipiul Botoşani nu a primit nici un leu la ultima alocare din fondul de rezervă al Guvernului. Asta în condiţiile în care edilii au solicitat 21 de milioane de lei. De acelaşi tratament a beneficiat şi municipiul Dorohoi. „Cred că este o răzbunare a premierului Florin Cîţu, care, practic, a selectat primăriile PNL şi a plătit preţul pentru votul din congresul pe care l-au avut. În acelaşi timp, este şi o răzbunare pentru reprezentanţii administraţiilor pentru că l-au dat jos pe Cîţu din poziţia de prim ministru. Este cu adevărat revoltător ce s-a întâmplat” a declarat primarul Cosmin Andrei. Edilul susţine că, atunci când social democraţii s-au aflat la conducere, au păstrat un echilibru între reprezentanţii autorităţilor publice locale, indiferent că aceştia au provenit de la un partid sau altul. „Prim ministrul demis Cîţu s-a răzbunat practic pe botoşăneni”, a apreciat Cosmin Andrei.
Potrivit edilului, prin nealocarea unor sume de la fondul de rezervă pentru municipiul Botoşani este afectat serviciul public de alimentare cu energie termică, în prag de iarnă, sezon foarte greu, pe fondul creşterii preţului la gaze naturale şi energie electrică. „Mai mult, avem facturi mai mari la iluminat, avem nevoie de confinanţare pentru toate proiectele europene şi nu avem soluţii pentru acest lucru”, a explicat primarul. În cele 21 de milioane de lei solicitate se regăsesc şi banii care reprezintă salariile din instituţiile de cultură. Există prevederea legală potrivit căreia municipalitatea ar trebui să primească pentru instituţiile de cultură 2% din impozitul pe venit.
PSD depune plângere, deşi practica nu-i este străină
Modul în care au fost alocate fondurile va fi taxat de către social democraţi. „Colegii mei de la Bucureşti au depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi vom face demersuri prin intermediul parlamentarilor să atacăm practic un act care a fost emis nelegal. Nu vorbim de o ordonanţă de guvern, pentru că nu erau abilitaţi să emită ordonanţe, ci printr-o hotărâre de guvern au fost repartizate sumele cu care i-a momit pe cei din PNL ca să-l voteze. Practic, cu această alocare de fonduri, domnul Cîţu a legalizat şpaga”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Practica alocării banilor pe criterii politice este valabilă însă în orice guvernare, cu singura precizare că în ultimul timp decidenţii sunt tot mai înverşunaţi să nu le dea rivalilor politici absolut nimic, chiar dacă inechitatea este revoltătoare şi vizibilă chiar şi pentru cei neinteresaţi de politică. Cea mai mare problemă este, însă, că singurii care suferă sunt oamenii, care asistă neputincioşi la toate aceste răfuieli ale celor pe care i-au ales.
Conducerea Primăriei Botoşani a cerut bani pentru:
Subvenţie energie termică, subvenţie pentru transportul local al elevilor – 8,2 milioane de eli
Biserica Sfântul Gheorghe – două milioane de lei
Creșa din cartierul ANL Cișmea – 500.000 de lei
Cofinanțare pentru cinci investiții derulate prin PNDL (lucrări la Şcoala 7, Seminarul Teologic (Sfântul Gheorghe” şi liceele „Elie Radu” şi Alexandru cel Bun”, relocare Grădiniţa 24) – 1,6 milioane de lei
Cheltuieli salariale – 5.190.000 de lei
Indemnizaţii persoane cu handicap – 2,1 milioane de lei
Salubrizare şi iluminat public – un milion de lei.