spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTȘcoala Populară de Arte "George Enescu", la ceas aniversar (video)

Școala Populară de Arte „George Enescu”, la ceas aniversar (video)

Vineri, 1 octombrie, Școala Populară de Arte „George Enescu” din Botoșani a sărbătorit  53 de ani de activitate artistică, iar cu acest prilej Liviu Andronic, directorul Școlii de Arte, a organizat un complex de manifestări sub auspiciile „Arta 53” și „Enescu 140”. Prezentă la eveniment a fost și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Vă mulțumesc că sunteți alături de noi, de cei de la Școala Populară de Arte <<George Enescu>> din Botoșani, acum când sărbătorim 53 de ani de activitate artistică. În calitate de reprezentant al Școlii Populare de Arte, doresc să îmi fac datoria, aceea de a oferi tuturor oaspeților din țară și din străinătate și celor din conducerea județului Botoșani, diplome și distincții omagiale”, a declarat Liviu Andronic, directorul Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani

Seria manifestărilor a debutat cu cea de-a IV-a ediție a Taberei de pictură, „Acasă la Eminescu”, dar și cu expoziția personală de Linogravură și Linotipuri a artistului grafician Ion Zaiț, absolvent al secției de pictură-grafică, în anul 1975.

Lansare de volum în cadrul evenimentului

Apoi, activitățile au continuat cu un alt moment deosebit. Vania Atudorei, microbiolog, și-a lansat volumul „Jurnal de întâlniri excepționale”.

„Cartea are 444 de pagini, cu 95 de interviuri, sunt mai multe, însă urmează să apară într-un alt volum. Volumul prezintă interviuri realizate în cincizeci de ani, la puntea dintre secolele XX și XXI. Majoritatea sunt cu artiști și cu oameni de știință români, dar sunt și din străinătate. Mai mult de o treime sunt interpreți de muzică populară, de operă, operetă, nume celebre din istoria acestor domenii. Materialele acestea odată publicate, dispar. La radio asculți emisiunea, apoi gata, s-a terminat. În ziar la fel, apare într-o zi după se uită. Dar o carte rămâne și peste secole. Cum spunea poetul,<< îți voi lăsa drept bunuri după moarte decât un nume adunat pe o carte>>”, a declarat Vania Atudorei care este și cetățean de onoare al municipiului.

Tot în cadrul acestei activități a susținut intervenții și jurnalistul Traian Apetrei, fostul director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, care a vorbit despre compozitorul botoșănean George Enescu. De asemenea, au susținut un microrecital la pian Ioana Nistor, iar Teodor Gireadă a încântat auditoriul cu un alt moment artistic deosebit. Șirul activităților din prima parte a zile s-au încheiat cu desfășurarea a două festivaluri, unul de teatrul, iar altul de muzică. Astfel, la Festivalul de Teatru „Sus Cortina” a participat „Trupa Mică” a Școlii Populare de Arte, cei mici fiind coordonați de profesorul Silvia Răileanu, dar și „Studioul Masca” din Cahul, Republica Moldova, iar apoi a urmat Festivalul de Muzică Ușoară, „Bucuriile Muzicii”, profesorii Alina Babiuc și Ana Maria Ionescu, fiind coorganizatori.

Distincții oferite și momente artistice de excepție

Cea de-a doua parte a serie de manifestări organizate cu această ocazie a debutat cu înmânarea distincțiilor omagiale înmânate directorilor Școlilor Populare de Arte din diferite județe ale țării cum ar fi Iasi, Satu Mare, Târgu Jiu, Suceava, Alba, Sfântu Gheorghe, dar prezenți au fost și invitați din Drochia, Republica Moldova. De asemenea, au primit distincții și Doina Federovici, dar și vicepreședinții CJ Bogdan Dăscălescu și Dorin Birta.

„Școala Populară de Arte din Botoșani, ce poartă un nume celebru la nivel universal, reușește să facă un eveniment minunat în ciuda pandemiei și al restricțiilor. Eu sunt cel mai nou manager de Școli Populare din România și unul dintre cei tineri, dar asta nu înseamnă că nu respect experiența sau că managerul de la Botoșani nu este tânăr în suflet, Liviu Andronic demonstrând acest lucru prin energia pe care o emană la fiecare eveniment. Consider că Școala Populară de Arte din Iași are foarte multe de învățat, de la modul de organizare, implicare și de reprezentare”, a declarat Vlad Baba, managerul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”, din Iași.

Vlad Baba a mai adăugat că evenimentul este și unul transfrontalier pentru că a reușit să unească și Centrul Cultural al raionului Drochia (Republica Moldova), dar și invitați importanți din Canada, Montreal, dar și prin faptul că au participat managerii unor Școli Populare din mai multe zone ale României. „Noi ne-am format o echipă, o asociație a managerilor Școlilor Populare de Arte, acesta fiind un lucru bun datorită colaborărilor pe care le facem. În mandatul meu cu siguranță vom relua colaborările”, a conchis tânărul manager.

După oferirea distincțiilor omagiale, trupa Școlii Populare de Arte „George Enescu”, „Art-Band”, a oferit un spectacol de excepție publicului prezent. De asemenea, au urcat pe scena de la Casa Tineretului mai multe soliste, printre care și Lorena Dupu, una dintre solistele trupei „Fetele din Botoșani”.

„Am avut emoții pentru că a fost pentru prima dată când am cântat alt gen, eu fiind solistă de muzică populară. Sperăm la vremuri mai bune și să mai participăm la astfel de evenimente”, a declarat Lorena Dupu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...