În perioada 2 – 30 octombrie, Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” găzduiesc cea de-a X-a ediţie a Salonului Național de Arte Vizuale „Interferențe”, manifestare organizată de Societatea Culturală ,,Expo-Artˮ Botoșani. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 11.00. Evenimentul expozițional este dedicat artistului Max Arnold Wexler (1897 – 1946).
Salon Național de Arte Vizuale la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”
„Lucrările expuse reprezintă unul din «momentele» fenomenului artistic românesc, cu influențe ale școlii de artă tradițională, dar și lucrări moderne, cu subiecte mai comode ori tratând teme extrem de presante ale realității cotidiene. Iubitorii de artă vor putea admira pe simeze lucrări de artă contemporană: pictură, grafică, sculptură, instalații, artă textilă și tehnici mixte realizate de artiști din diverse generații, din întreg arealul românesc al artelor vizuale”, au transmis organizatorii.
Lucrările vor fi prezentate de muzeograful Ana Elisabeta-Coșereanu și Cosmin – Mihai Munteanu, iar curatorul evenimentului este pictorul Liviu Șoptelea. Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 – 17.00, iar intrarea este gratuită.
Artistul Max Arnold Wexler s-a născut în 25 martie 1897, la Iași, unde a și urmat Școala de Belle-Arte din Iași, pe care a absolvit-o în 1920, începând să expună în țară. Ulterior a călătorit mult în Europa și în Orient. Între anii 1923-1924 studiază expresioniștii germani la München și Dresda. În perioada 1925-1927 își continuă studiile la Institutul Superior de Arte din Roma, unde s-a întâlnit cu pictorii Sabin Popp și Lucian Grigorescu. După călătoriile în Palestina, Egipt și Siria, va expune lucrările inspirate din aceste locuri. În 1928, a plecat la Paris, apoi în Spania, organizând apoi noi expoziții, la Paris (1933) și la București (1934). S-a impus ca pictor în ulei și acuarelist după călătoriile la Balcic, apoi în Bretania franceză, Belgia, Grecia și Anglia.
Lucrările sale abordează o varietate de teme, precum peisaje orientale, dobrogene, de pe Sena, din Hyde Park, din Florența, nuduri, portrete, naturi statice, interioare, stradale. Artistul, din ale cărui creații Muzeul Județean Botoșani are în patrimoniu trei picturi, a încetat din viață la 29 iulie 1946, în București.