Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată vineri de zeci de cadre medicale, dar şi de angajați ai Consiliului Județean Botoșani și ai instituțiilor subordonate, precum Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Ipotești, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cu toţii au venit la locul de muncă purtând o haină de culoare roz, o eșarfă sau chiar o mască de această culoare.
De asemenea, patru clădiri reprezentative pentru județul Botoșani au fost iluminate în roz începând cu ora 20:00, în cadrul acțiunii de conștientizare a ceea ce se poate face pentru a preveni cancerul de sân. Cele patru clădiri au fost Maternitatea, Consiliul Județean Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” și Casa Memorială „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești.
Demersului s-au alăturat și primarii municipiilor Botoșani și Dorohoi care au „colorat” în roz sediile primăriilor.
„Trebuie să înțelegem că prevenția în Sănătate este foarte importantă, iar în oncologie poate face diferența. Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boala la timp și de aceea trebuie să conștientizăm necesitatea controalelor preventive”, a precizat Doina federovici, preşedintele CJ Botoşani, care a iniţiat campania de vineri seară.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân. Se estimează ca una din opt femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu aceasta boala.
Cancerul de sân afectează cel mai frecvent femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având peste 50 de ani la momentul diagnosticului, însă unul din cinci cazuri de cancer de sân poate apărea înainte de 50 de ani.