Vaccinarea cu a treia doză începe, teoretic, de marţi. Practic, personalul medical de pe secţiile unităţilor sanitare abia se trece în tabele cerute de către reprezentanţii unităţii. În aceste zile tabelele vor fi centralizate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care urmează apoi să pună la dispoziţie numărul de doze solicitate.
Pentru început, reprezentanții Spitalului Județean au cerut 180 de doze. Sistemul informatic este actualizat în continuare, însă, în aceste zile, astfel că înregistrarea celei de-a treia doze, la cei care fac vaccinul, este greoaie pentru moment.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis ca doza a treia de vaccin să fie administrată, începând din 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.
Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare, precum persoanelor cu risc mare de expunere, cum ar fi personal medico-social şi din învăţământ. „Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
Ca o noutate, în spitale, personalul medical se poate vaccina simultan cu a treia doză de vaccin anti-Covid, dar şi cu vaccin gripal.
Reprezentanţii Comitetului au subliniat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
Totodată, având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.
Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.
Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.