Botoșăneanul Iulian Rotariu mai are un pas până la o nouă victorie în Ultra Bolivia Race. În penultima etapă a cursei, subofițerul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a trecut linia de sosire împreună cu germanul Sascha Gramm, principalul său adversar.
Deși etapa a fost una istovitoare, cei doi au parcurs distanța de 42 de kilometri dintre Isla del Pescado și Salar d’Uyuni în 4 ore, 48 de minute și 40 de secunde, încheind cursa umăr la umăr. Avantajul obținut în celelalte etape îl plasează însă pe Iulian Rotariu pe primul loc în clasamentul general, la distanță de ceilalți competitori. Astăzi urmează practic ultima probă din concurs, când cei 14 concurenți vor străbate ultimii 26 de kilometri în deșertul de sare Salar d’Uyuni. Startul se va da la ora 11 (n.r. – ora României), iar dacă se va menține pe prima treaptă a podiumului, Iulian Rotariu va înregistra practic cea de a patra victorie la rând în cursele de anduranță organizate la nivel mondial.
De când a început să participe în astfel de competiții, botoșăneanul a luat startul în 12 curse de anduranță, impunându-se ca învingător în trei dintre acestea. În 2019 el a ieșit câștigător în Australia, unde a stabilit un nou record al ultramaratonului „The Track”, după care și-a consolidat poziția de lider în „Ultra Africa Race” din Mozambic, dar și „Ultra Asia Race” din Vietnam (2020). Aceste ultime victorii i-au adus, anul trecut, titlul de campion în competiția „Continental Challenge 2020” (n.r. – cei mai buni ultramaratoniști din lume).
Fără să fie sportiv de performanță și fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând ISU Botoșani. După numai câteva curse, reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiții, iar din acel moment a început să participe la cursele internaționale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite. Și în Bolivia Iulian Rotariu a alergat tot pentru copiii cu autism din Botoșani.