Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea profesorului psihopedagog Reuven Feuerstein, originar din Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” a găzduit astăzi o manifestare inititulată „2021 – Centenarul Feuerstein!”. În cadrul evenimentului a fost prezentă noua conducere a Inspectoratului Școlar, Ada Macovei, inspector școlar general și Ana Maria Loghin şi Bogdan Suruciuc – inspectori şcolari generali adjuncţi. De asemenea, a fost prezent și primarul Cosmin Andrei.
Evenimentul este organizat de Asociația ”Feuerstein – Deschide-ți mintea!” din Brașov, în parteneriat cu Institutul Feuerstein din Israel, ESD Psihoconsulting și Centrul de Dezvoltare Personală Otilia Todor, societatea TEMAD, instituţii locale şi de învăţământ din Botoşani şi Braşov. La eveniment vor participa reprezentanți ai EFPA, Federația Europeană a Asociațiilor Psihologilor, ai Institutului Feuerstein din Israel, ai comunității locale, psihologi și mediatori din țară și din străinatate.
„Profesorul Feuerstein a lăsat omenirii un lucru pe care poate noi îl știm, dar nu l-am conștientizat, faptul că inteligența este dinamică”
Activitatea a debutat cu intonarea imnului României și a Israelului, reprezentanții Institutului din Israel participând online la manifestare. Imnurile au fost cântate de către elevii Liceului pedagogic „Nicolae Iorga”.
„Atunci când am primit invitația am fost încântat să pot să contribui la finalizarea acestui demers pe care îl apreciez. Prin modul pe care ni l-ați prezentat m-au determinat să pun umărul la acest demers. Apreciez și locul în care am decis împreună sau ați acceptat sugestia noastră să dezvelim acest bust”, a declarat Cosmin Andrei.
De asemenea, și Ada Macovei a transmis câteva cuvinte în cadrul evenimentului de astăzi.
„Toate școlile au lucruri bune de arătat, unele au și tradiții, valori autentice, reale și o comunitate educațională foarte vie care ne oferă prilejul să participăm împreună și să ne revedem la evenimente de înaltă ținută. Profesorul Feuerstein a lăsat omenirii un lucru pe care poate noi îl știm, dar nu l-am conștientizat și anume faptul că inteligența este dinamică. Faptul că inteligența se învață, faptul că o comunitate poate scoate diamante, că orice copil și orice om este valoros prin fețele și prin laturile lui bune, iar defectele trebuie să treacă în plan secund”, a transmis Ada Macovei.
„În această zi trăiesc un vis împlinit”
Otilia Todor, cea care a înființat la Brașov, în onoarea profesorului Reuven Feuerstein – Asociația „Feuerstein Deschide-ti mintea!”, a povestit experiența personală ce o leagă de Reuven Feuerstein.
„În această zi (n.r, 23 septembrie) emoțiile mele sunt fără cuvinte pentru că trăiesc un vis împlinit. Colegii m-au îndemnat ca astăzi să vorbesc despre povestea mea. Totul a început în 2006 când eram asistent universitar la Facultatea de Psihologie din Brașov, dar și mama unei fetițe de opt ani. Imediat după ce copilul meu a terminat clasa I, un copil despre care eu știam că este inteligent, doamna ei învățătoare m-au chemat într-o zi la școală și mi-a spus că trebuie să o duc la un psiholog. Învățătoarea mi-a spus că atunci când o întreb separat știe răspunsurile, dar când o ridic la răspuns, nu face legăturile și îi trebuie foarte mult timp de gândire și nu răspunde adecvat”, a povestit Otilia Todor.
După ce și-a dus fetița la un evaluator, i s-a spus că aceasta are un coeficient de inteligență peste media ei de vârstă și este armonios dezvoltată. „Au trecut ani în care am tot încercat să găsesc diferite metode pentru a-mi ajuta fiica să aibă încredere în ea. Până într-o zi când un coleg mi-a propus să merg să fac formare într-o metodă nouă. Așa am ajuns la Sibiu și atunci l-am cunoscut pe profesor”, a adăugat emoționată Otilia Todor.
Bustul realizat în onoarea profesorului Feuerstein, dezvelit în cadrul manifestării
Momentul dezvelirii bustului profesorului Feuerstein a fost unul emoționant pentru cei care l-au cunoscut pe profesor, dar și pentru cei prezenți. Prin transmisiune online a vorbit și Rafael Feuerstein, fiul profesorului psihopedagog. Acesta a spus că este ca un vis această manifestare dedicată tatălui său. Rafael Feuerstein a mai precizat că oferă trei burse pentru trei profesori din cadrului Liceului pentru o experiență internațională desfășurată la Institutul din Israel.
Reuven Feuerstein este considerat părintele potenţialului uman
Reuven Feuerstein (21 august 1921, Botoşani – 29 aprilie 2014, Ierusalim) este considerat părintele potențialului uman și cel care a demonstrat Teoria Învățării mediate. Prin prisma celei mai mari realizări a existenței sale: Metoda Feuerstein – pe care a creat-o în urmă cu mai bine de 50 de ani, Reuven Feuerstein a reușit să reabiliteze și să salveze copii cu dizabilități și adulți cu probleme cognitive, emoționale și comportamentale.
Activitatea profesorului Reuven Feuerstein a fost încununată, de-a lungul vremii, prin numeroase premii și recunoașteri mondiale ale inovațiilor aduse în dezvoltarea și încurajarea potențialului uman și în ceea ce privește psihologia dezvoltării si psihologia clinică. În anul 1992, statul Israel i-a oferit Premiul în Educație, în anul 2009 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa la o ceremonie care a avut loc la Universitatea Bar Ilan, în anul 2012, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, iar în 2014, a primit Medalia prezidențială post-mortem.
Metoda Feuerstein în România
Metoda care a schimbat mii de vieți, în peste 80 de țări, este reprezentată în România de conferenţiar universitar doctor Otilia Todor, alături de cei peste 500 de mediatori Feuerstein pe care i-a format de-a lungul vremii și care intervin și susțin cazuri de la cele mai simple până la cele mai complexe. În anul 2008, Otilia Todor, a înființat la Brașov, în onoarea profesorului Reuven Feuerstein – Asociația „Feuerstein Deschide-ti mintea!”.