Având în vedere creșterea de prețurilor din ultima perioadă, Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an. Astfel, propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%.
„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Muncii, potrivit agerpres.ro.
Ministrul Muncii nu a precizat de când şi nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare.
La sfârșitul săptămânii trecute, prim-ministrul Florin Cîţu a transmis că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.
Aproape jumătate dintre angajaţii botoşăneni din domeniul privat lucrează pe salariul minim
Mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu carte de muncă câștigă salariul minim pe economie. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, la sfârșitul lunii mai, în județ erau înregistrați 55.857 de salariați activi, cu normă întreagă, iar numărul de contracte active era de 64.728.
Dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt bugetarii sau persoane care lucrează în diverse companii cu capital de stat. Așadar, rămân aproximativ 35.000 de angajați în mediul privat. Dintre aceștia, 14.146 de salariați, adică aproape jumătate, câștigă salariul minim pe economie. Asta înseamnă că mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu un loc de muncă au un salariu lunar brut de 2.300 de lei, iar net, adică „în mână”, de 1.386 de lei.