Pentru a marca Ziua Cooperării Europene, care se sărbătorește anual pe 21 septembrie, dar și 10 ani de celebrări internaționale, reprezentanții Programului România – Ucraina, organizează o serie de evenimente regionale în mai multe județe din țară și din Ucraina, cu scopul de a arăta impactul cooperării transfrontaliere România-Ucraina asupra cetățenilor și zonelor de frontieră. De asemenea, și de a promova proiectele de cooperare ca instrumente utile pentru a răspunde problemelor reale din fiecare regiune.
Acestea au debutat astăzi, la Botoșani, unde ce prezenți au discutat despre proiectele de cooperare și efectele acestora în comunitățile de graniță. Evenimentele organizate se intitulează „Proiecte fără granițe-România-Ucraina”.
„Este o bucurie să avem proiecte viabile, relevante, cu indicatori care să contribuie la regiunile de graniță, la creșterea nivelului de trai, și la dezvoltarea unei granițe izolate. În prezent avem un nou program 2021-2027. Dorința noastră cu privire la aceste întâlniri informale este de a socializa, interacționa, schimba bune practici. Astăzi (n.r, 20 septembrie) începem la Botoșani primul eveniment din această caravană de evenimente și mă bucur că o putem ține în format fizic”, a transmis la începutul întâlnirii Cezar Grozavu, Director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava.
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 a avut un buget de 60 de milioane de euro, dintre care au fost finanțate 62 de proiecte cu 60 de milioane de euro, pentru peste 8 milioane de locuitori din zone situate de o parte și de cealaltă a celor 650 de kilometri de graniță. În județul Botoșani au fost finanțate opt proiecte, în diverse domenii, cum ar fi educație, cercetare, patrimoniu istoric și cultural, situații de urgență și combaterea crimei organizate.
Seria de evenimente va continua mâine la Suceava, apoi, până pe 1 octombrie inclusiv, în Tulcea, Baia Mare, Satu Mare, iar în Ucraina la Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Uzhgorod, și Izmail.