Avarii în lanț în rețeaua de alimentare cu apă potabilă a municipiului Botoșani. Locatarii blocurilor din zona Săvenilor spun că nu au avut apă miercuri toată ziua și nici pe parcursul nopții de miercuri spre joi. Azi dimineață, oamenii spuneau că nu aveau încă apă la robinete.
Motivul ar fi avariile în lanț. Astfel, după o primă avarie care a avut loc pe strada Împărat Traian, care ar fi fost remediată miercuri, la numai câteva ore aceeași conductă a cedat la o distanță de numai circa doi metri. A fost nevoie prin urmare de o nouă intervenție.
„Este vorba de o conductă de azbociment, din rețeaua veche care duce spre Răchiți. Astăzi dimineață am reușit să remediem, dar a trebuit să înlocuim cu totul o bucată din conductă. Am adus la zi și avaria de pe General Avramescu, însă a survenit o altă avarie pe bulevardul Mihai Eminescu, aproape de sensul giratoriu cu Petru Rareș, care afectează zona Petru Rareș, parte din zona veche a orașului, cu Pușkin, până spre Tulbureni sau Penitenciar. Noi încercăm ca într-o oră două să rezolvăm și aici”, a declarat Radu Fegher, inginer șef în cadrul Nova Apaserv.
Cei de la operatorul de apă spun că situația este din cauza conductelor foarte vechi care cedează permanent. Astfel, conducta de azbociment care duce spre Răchiți nu a fost înlocuită, iar din cauza traficului greu pe strada Împărat Traian și a vibrațiilor, acesta cedează destul de frecvent. „Conducte din azbociment trebuiau înlocuite de mult, însă nu putem face totul deodată, ci programat. Ele au fost schimbate în mare parte, dar mai avem cam circa 25 la sută din conducte din azbociment și fontă. De exemplu, avem o porțiune de conductă din fontă inclusiv pe Marchian, cu cinci abonați, dar nu putem face înlocuirea pentru că trebuie să oprim apa aproape în tot orașul, ori, ca să înțelegeți, din cauza situației, în ultimii doi ani am renunțat inclusiv la acel program de spălare a conductelor, care se face la anumite intervale de timp, pentru că oamenii nu mai acceptă să rămână fără apă. Acest program are rostul lui și o parte din înlocuiri le făcea tocmai în acel interval”, a explicat Radu Fegher. În plus, spune reprezentantul Nova Apaserv, trecerile de pe conductele vechi pe cele noi de polietilenă nu se fac la întâmplare pentru că este vorba de asigurarea unui anumit debit și a unei presiuni atât față de vechii abonați, cât noi pentru cei noi. Din acest motiv, pe unele alei sau tronsoane de străzi din oraș operatorul de apă a rămas pe conductele vechi până la asigurarea tuturor condițiilor pentru realizarea înlocuirii și buna funcționare a sistemului din punct de vedere hidraulic.
Cert este că și în cazul conductelor noi pot avea loc avarii. O astfel de situație a fost înregistrată astăzi pe bulevardul Mihai Eminescu. „Din păcate, aici este o conductă nouă. De regulă ele cedează la îmbinări, la sudură. Este de ajuns să fie o piatră sub conductă, iar din cauza vibrațiilor de la traficul greu apare o uzură, care se agravează în timp, iar conducta poate să cedeze în final. Vă dați seama, aceste conducte nu sunt doar cu apă, ci ele lucrează sub o presiune de la 2,5 la 7 bari”, a adăugat Radu Fegher.