Pentru a stimula participarea pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social, Ministerul Muncii a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede ca cei care încasează ajutor social să primească indemnizaţie timp de încă șase luni dacă se angajează pentru o perioadă de cel puţin doi ani.
„Campania efectuată la începutul anului pentru a verifica modul de stabilire şi de acordare a ajutorului social a permis efectuarea unei radiografii a situaţiei beneficiarilor de ajutor social de la nivelul comunităţilor supuse verificării, precum şi identificarea de persoane vulnerabile aflate în nevoie. Dincolo de aspectele evidenţiate, care ţin de nevoia de instruire şcolară şi calificare profesională pentru cei apţi de muncă din familiile vulnerabile, s-a constatat şi necesitatea introducerii de stimulente pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor apţi de muncă”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit ziarulfinanciar.ro.
Persoanele care refuză un loc de muncă vor rămâne fără ajutorul social
De asemenea, pentru a preveni dependența de acest tip de sprijin acordat de stat și pentru a stimula angajarea, se introduce obligativitatea ca persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta pentru a li se aplica măsuri de activare pe piața muncii. „Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă va fi asimilată refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social, cu posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, se arată într-un comunicat al ministerului.
În cazul în care contractul de muncă încetează din iniţiativa angajatorului, în mai puţin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit şi nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă.
De asemenea, Ministerul Muncii a anunțat că a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care vizează introducerea unor măsuri care să contribuie la reducerea șomajului în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu merg la școală şi nu participă la activităţi de formare profesională.
Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Mii de botoșăneni primesc ajutor social
Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară scădere. Astfel, în luna mai, potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.987 de beneficiari, cu 20 mai puțin decât în luna aprilie, când de aceste facilităţi au beneficiat 3.007 botoșăneni.
Comparativ cu lunile mai, respectiv aprilie ale anului trecut, diferența nu este foarte mare. Astfel, în luna mai a anului 2020, au fost 2.960 de beneficiari de ajutor social cu 27 mai puţin faţă de aceeaşi lună a acestui an, iar în luna aprilie 2020, au fost 2.941, cu 66 mai puţin faţă de aprilie 2021.
În urmă cu zece ani erau 7.000 de beneficiari
Numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în anul 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoşani a preluat plăţile, a plătit peste 7.000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoşănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituţia judeţeană a primit însă doar 5000 de dosare, dovadă că 2000 de dosare fuseseră aprobate din raţiuni electorale.