Raluca Ştefania Curelariu, consilier municipal USR, a adus în atenţia publică o problemă cu care se confruntă mulţi părinţi la debutul anului şcolar. Astfel, deşi învăţământul obligatoriu ar trebui să fie gratuit, acest lucru se întâmplă doar în teorie, dovadă stând listele primite de părinţi cu lucrurile pe care trebuie să le achiziţioneze la început de an. Raluca Curelariu a făcut o postare pe o reţea de socializare prin care le-a cerut botoşănenilor să posteze dacă au primit astfel de solicitări.
Aceasta a ataşat şi o fotografie cu lista primită de un părinte care trebuie să ducă la unitatea de învăţământ hârtie igienică, prosoape de hârtie, saci menajeri, burete cu o parte abrazivă, săpun lichid, lavete uscate, lavete umede, şerveţele umede, şerveţele de masă, odorizant wc.
„Am rugămintea ca toți cei care au primit liste ca cea din poză să ne lase un comentariu cu școala/grădinița în cauză. Dacă e cineva care are rețineri în sensul ăsta, e binevenit să îmi dea mesaj și în privat. Mulțumim!”, a scris alesul local pe o reţea de socializare.
„Școala este gratuită în România la nivel declarativ!”
Cum era de aşteptat, comentariile nu s-au lăsat aşteptate, unii botoşăneni arătând că este o practică frecventă, în principal în grădiniţe. Raluca Ştefania Curelariu a explicat că a primit informaţii astăzi, 13 septembrie, şi de aceea a solicitat mai multe amănunte pentru a vedea dacă este un caz izolat sau o practică generală.
„Se învârt ceva bănuţi cu practica asta, pe hârtie apare că s-au cumpărat (ele există în incinta şcolii că le aduc elevii) iar banii rămân în buzunarul celui care trebuie să le cumpere”, „Să nu fie cerință în loc de bani pentru fondul școlii pentru fiecare elev. Același lucru și la grădinițe”, „De pe listă lipseşte topul de hârtie”, „Ai uitat de biblioraft”, „Lucrurile astea se fac de ani de zile … De la creșă la … !!! Iar lista este incompletă … Top de hârtie … Dosare de plastic … Țiple de plastic! Școala este gratuită în România la nivel declarativ!”, „Este peste tot, la orice grădiniță din Botoșani”, „Lucrurile din listă trebuie aduse lunar!”, „S-au dat fonduri de la primărie pentru asta și nu ştim noi?! Hai să nu ne mai ascundem după deget! Virați bani către școli!” – acestea sunt doar câteva dintre mesajele postate de botoşăneni.
„În fiecare an școlile returnează ministerului sume importante”
Raluca Ştefania Curelariu susţine că astfel de practici sunt inadmisibile în contextul în care unităţile de învăţământ primesc fonduri pentru a achiziţiona aceste produse. „Cheltuielile legate de produse de curățenie, consumabile și de igienă se asigură din finanțarea de bază. Adică cea care vine de la minister. Nu numai că sunt bani, dar în fiecare an școlile returnează ministerului sume importante. Mă refer aici la școlile și grădinițele din oraș”, a scris aceasta.
Unii dintre cei care au răspuns în comentarii spun, însă, că şi părinţii sunt vinovaţi pentru perpetuarea acestor obiceiuri. „Nu știu ce rost are postarea, doar să ne aduci aminte ce facem an de an ???? Nu se schimbă aşa ușor obiceiurile de zeci de ani …cei care vor să schimbe sunt marginalizați de ceilalți părinți….”, a scris un părinte.