Microbuzele școlare pentru transportul elevilor sunt vechi și au depășit de mult norma de casare. Este declarația inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Ada Macovei, care spune că mijloacele de transport ar trebui înlocuite. Potrivit acelorași surse, din cauza vechimii, uzurii și a defecțiunilor, nouă dintre microbuze au fost scoase din circulație și ar trebui radiate. În schimb, celelalte 97 mijloace de transport puse la dispoziția elevilor funcționează, dar sunt foarte vechi, cele mai noi fiind aduse prin 2016.
„Cele care funcționează, toate sunt ținute în viață cu grija școlii și a autorităților locale și, mai ales, a conducătorilor auto, cărora le mulțumesc, pentru că sunt foarte, foarte vechi. Parcul auto este depășit. S-a depășit de mult cei cinci ani de garanție și de utilizare corespunzătoare și acum se intervine continuu asupra mijloacelor de transport, astfel încât ele să fie funcționale”, a declarat Ada Macovei, în cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 9 septembrie a.c., la sediul Instituției Prefectului. Inspectorul general școlar spune însă că, în ciuda vechimii, autovehiculele aflate în uz sunt verificate periodic și nu pun în pericol siguranța elevilor, transportul elevilor desfășurându-se sub supravegherea polițiștilor.
Deși în județ sunt mai multe situații în care elevii trebuie să facă naveta spre unitățile de învățământ, deocamdată șeful IȘJ Botoșani nu a identificat posibilități de achiziție de microbuze școlare noi, singurele investiții de acest gen fiind prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit proiectului inițial PNRR, la nivel național ar fi vorba de achiziția a 1.800 de microbuze pentru elevi cu 8+1 locuri, cu posibilitatea creșterii numărului de vehicule până la 3.200, dacă se renegociază condițiile PNRR.