Prefectul județului, Dan Nechifor, a anunțat că mai multe unități de învățământ din județul Botoșani ar putea fi incluse în două subprograme finanțate de Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea sau reabilitarea grupurilor sanitare. Lucrările ar urma să fie efectuate prin Compania Națională de Investiții, prin intermediul a două subprograme – <<Fose septice, stații de microepurare, sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare>> și <<Unități și instituții de învățământ de stat>> – implementate prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
Potrivit acelorași surse, încă de anul trecut Ministerul Educației a trimis o listă cu unitățile de învățământ care dețin grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare, și care nu sunt cuprinse într-un program de finanțare, iar Ministerul Dezvoltării a așteptat ca unitățile administrativ teritoriale (UAT) să depună documentațiile pentru ca aceste investiții să fie cuprinse în lista sinteză.
Unele primării bat pasul pe loc
Primele adrese au fost trimise încă din 2020 către Școala gimnazială nr. 4 Baranca – Hudești și Școala gimnazială „Octav Băncilă” Corni, dar primăriile nu ar fi trimis nici până la ora actuală documentația solicitată.
Totodată, alte 13 unități școlare au primit adresă de la CNI la începutul lui 2021 pentru includerea în lista sinteză. Aici ar fi vorba de Școala gimnazială nr. 1 Românești, Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” Tudora, Școala primară nr. 2 Văculești, Școala Primară „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” Păltiniș, Școala Primară nr. 2 Frumușica, Școala Primară nr. 2 Mihăileni, Grădinița cu Program Normal Corni, Școala Primară nr. 1 Românești, Școala Primară nr. 3 George Enescu, Grădinița cu Program Normal nr. 3 George Enescu, Grădinița cu Program Normal Stăuceni, Grădinița cu Program Normal George Enescu și Școala Primară nr.1 Gorbănești.
„Vom face o adresă către respectivele UAT-uri pentru a impulsiona transmiterea documentației la Ministerul Dezvoltării, în vederea urgentării includerii acestor obiective de investiții pe lista de sinteză a CNI”, a declarat prefectul Dan Nechifor.
Şcoli inspectate de autorităţi
Reacția prefectului vine în contextul în care toate unitățile de învățământ din județ au fost verificate, în perioada 23 august – 3 septembrie a.c., de echipe mixte formate din specialiști ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ocazie cu care au fost constatate mai multe deficiențe.
La Blândești, de exemplu, grupul sanitar de la școala din localitate a fost afectat de alunecările de teren, iar autoritățile locale au decis să se utilizeze un alt grup sanitar, care se află la o distanță destul de mare de clădirea în care învață elevii. Și în satele Broșteni și Cucuteni din comuna Durnești, un corp din clădirea Școlii din Ștefănești și unul de la Trușești au toalete exterioare.