Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat şi cum se va desfășura testarea în școli în conferința de presă comună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.Astfel, dacă un elev dintr-o clasă este pozitiv, colegii acestuia vor continua să învețe online pentru 14 zile. Există, însă, şi posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta, dacă rezultatul testelor este negativ.
„În ceea ce privește testarea și în ceea ce privește măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în școală și diagnosticat pozitiv, fie că Direcția de Sănătate Publică sau părintele a anunțat școală că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este, dacă vorbim de clase de învățământ preșcolar și de clasele de la pregătitoare până la a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv, să continue învățământul online timp de 14 zile”, a declarat ministrul Sănătății.
Testarea în ziua a opta se organizează în școli de către personalul medical acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcțiile de Sănătate Publică, acolo unde personalul nu este disponibil. Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a când se întorc.
De asemena, de la clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv – copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada pot continua să învețe față în față.
Reguli speciale pentru preșcolarii și elevii care fac parte dintr-o grupă de risc
Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.
Masca rămâne obligatorie, cu excepţia orelor de sport
Elevii, dar şi personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ au obligaţia să poarte mască. În cazul elevilor din învățământul special, masca de protecție are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educațional, și nu reprezintă o obligație.
Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maștii de protectie și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.
Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.
Cum se vor desfășura orele și activitățile sportive în noul an școlar 2021-2022
– organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;
– intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite în mod eşalonat, astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim;
– elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menţinerea distanţării fizice. Orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi;
– elevii nu vor schimba între ei alimente și obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.);
– este recomandată desfășurarea orelor de educație fizică în exterior.
– orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile şi a unei aerisiri permanente;
– pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
– la începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor;
– se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;
– activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.