spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTTerenurile de sport se deschid pentru copiii dornici de mişcare, dar de...

Terenurile de sport se deschid pentru copiii dornici de mişcare, dar de la anul

Consilierii municipali botoşăneni au discutat ieri în contradictoriu zeci de minute pe tema deschiderii curţilor şi terenurilor de sport ale şcolilor pentru elevii dornici de mişcare în timpul liber. În principal, discuţiile au plecat de la costuri, imposibilitatea şcolilor de a angaja paznici care să-i supravegheze pe copii şi cine răspunde în cazul în care aceştia se accidentează.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ada Macovei a salutat iniţiativa, însă susţine că este necesară asigurarea pazei de către paznici, supravegherea video fiind ineficientă. Mai mult, consilierul municipal liberal a adăugat că primăria trebuie să găsească o soluţie de contractare a unor servicii de pază pentru intervalele menţionate în proiect.

Daniela Trişcă Vicol a fost de părere că este necesar un regulament şi a întrebat cine răspunde în cazul în care unii copii se accidentează. Aceasta a propus ca proiectul de hotărâre să fie regândit şi apoi să fie readus în atenţia consilierilor municipali.

Şi fostul primar Cătălin Flutur a propus în primă fază ca proiectul să fie discutat într-o altă şedinţă, pentru a nu exista probleme la nivelul şcolilor şi primăriei, în condiţiile în care „cuvântul de bază se învârte în jurul agenţilor de pază, pe care nu-i avem”.

„Am ajuns la faza la care supra reglementăm nişte chestiuni elementare”

Pornind de la intervenţiile aleşilor locali, consilierul USR Marcel Gheorghiţă a explicat că proiectul include şi un regulament, arătând că a fost iniţiat „pentru sănătatea copiilor, nu pentru înfiinţarea unor posturi„.

Şi Raluca Curelariu, consilier municipal USR, a amintit că acest proiect a stat în dezbatere publică 45 de zile. „Atât timp cât nimeni nu s-a arătat interesat de proiect, în afara celor cinci coiniţiatori, nu văd de ce dorim tergiversarea acestuia. Am ajuns la faza la care supra reglementăm nişte chestiuni elementare, ca să evităm nişte nenorociri, în condiţiile în care, de fapt şi de drept, permitem mai multor nenorociri să se întâmple”, a spus Raluca Curelariu. Potrivit alesului local, copiii sunt mult mai expuşi atunci când, de exemplu, se joacă în parcările dintre blocuri.

Supărarea celor doi consilieri a plecat de la faptul că unii aleşi locali nici măcar nu au citit proiectul de hotărâre.

„Haideţi să deschidem curţile şcolilor!”

Văzând că discuţiile se prelungesc, primarul Cosmin Andrei a făcut apel la consilieri să voteze proiectul. ”Dacă ceva se poate întâmpla, se poate întâmpla oriunde, şi în parc şi pe stradă, poate să vină şi un meteorit şi valul 4. Haideţi să deschidem curţile şcolilor”, a afirmat edilul.

Discuţiile au continuat, însă axându-se tot pe imposibilitatea şcolilor de a angaja agenţi de pază. Mai mult, s-a arătat că primăria nu are de ce să suporte costurile, din momentul ce la nivelul şcolilor rămân bani necheltuiţi, care sunt viraţi la bugetul de stat, la finele anului calendaristic. În cele din urmă, Cătălin Flutur a propus un amendament care prevede ca toate cheltuielile să fie suportate de la bugetul local. Tot fostul primar a propus şi s-a votat ca prevederile acestui proiect să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Iniţiatorii acestui proiect sunt Cosmin Andrei, viceprimarul Liviu Toma (PRO România) şi consilierii Eugen Ţurcanu (PNL), Raluca Curelariu şi Marcel Ghiorghiţă.

Ce prevede proiectul

Elevii vor putea intra în curţile şi pe terenurile de sport ale şcolilor în vederea desfăşurării unor activităţi de agrement în scop recreativ şi sportiv. Accesul liber se va realiza după orele de curs, în fiecare zi de luni până vineri – până la ora 21:00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi în perioada vacanţelor şcolare accesul va fi permis între orele 9:00 – 13:00, 14:00 – 21:00, cu restrângerea acestuia în funcţie de anotimp, astfel încât activităţile sportive să se desfăşoare în condiţii de lumină naturală.

Elevii vor trebui să respecte normele de comportament specifice unităţilor de învăţământ. Accesul este gratuit, indiferent dacă elevii învaţă în unitatea de învăţământ respectivă. Elevii cu vârsta între 10 şi 18 ani pot fi însoţiţi de un adult (părinţi, bunici, fraţi majori), dacă aceştia doresc supravegherea minorului, iar cei cu vârsta sub 10 ani vor fi obligatoriu însoţiţi. Toţi copiii trebuie să prezinte carnetul de elev şi să aibă la ei numărul de telefon mobil al unui părinte/reprezentant legal, care să poată fi contactat în caz de urgenţă. În curţile şcolilor este interzis fumatul, consumul de alcool şi de substanţe psihotrope, reguli valabile şi pentru însoţitorii copiilor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...