Ordonanţa de Urgență care reglementează vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum şi activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate a fost adoptată de Guvern. Potrivit actului normativ, pentru activitatea de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 60 de lei/inoculare.
Pentru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 40 de lei/inoculare.
Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale.
Măsură pentru stimularea vaccinării
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile.
Cele două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.
Anchetă pornită la Timişoara
Cu toate acestea, sunt multe voci, inclusiv din sistemul sanitar, care spun că aceste măsuri nu vor face decât să sporească numărul celor care vor obţin certificate de vaccinare, fără însă a se vaccina, în intimitatea cabinetelor de medicină de familie nefiind nici cea mai mică măsură de verificare a veridicităţii actului medical. De altfel, la Timişoara poliţia a început o anchetă, după sesizarea mai multor medici din Spitalul Victor Babeş, cu privire la persoane care ajung la spital în stare gravă, figurează ca fiind vaccinate, dar în realitate nu ar fi fost. „Te duci să-ți faci doza de vaccin, de obicei doză unică și care se aruncă, dar primești certificat de vaccinare. Fenomenul există”, a declarat managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
În urma acestor declarații, Poliția din Timișoara a anunțat că a fost deschis un dosar penal in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor. „Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public (mass-media), precum că persoane infectate cu virusul SARS-CoV2, internate într-o unitate spitalicească din municipiul Timișoara, ar deține certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale, vă comunicăm faptul că structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au demarat verificări în vederea clarificării tuturor aspectelor și luarea măsurilor legale care se impun”, au anunțat reprezentanții IPJ Timiș.