Fostul director și dirijor al Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică la spital în stare critică.
Acesta a suferit un stop cardio-respirator, la o petrecere. Totul s-a întâmplat sâmbătă, aproape de miezul nopţii, la o petrecere privată, în curtea unei case din marginea oraşului. La un moment dat, maestrului, în vârstă de 74 de ani, i s-a făcut rău, a leşinat, după care a rămas inconştient pe o băncuţă de lemn din curte casei. Cei prezenţi la petrecere au sunat imediat la 112, iar la faţa locului a fost dirijat echipajul cu medic de terapie intensivă mobilă al SMURD.
Potrivit medicilor, Ioan Cobâlă se afla în stop cardio-respirator, iar participanţii la petrecere încercau să îi facă masaj cardiac. „S-a aplicat imediat protocolul de urgenţă în astfel de situaţii, cu medicaţie specifică. Din fericire, am reuşit să restabilim pulsul cardiac repede, ceea ce înseamnă că privarea de oxigen la creier a fost de scurtă durată. Când am sosit la faţa locului cei prezenţi încercau manevre de masaj cardiac, iar acele compresii se poate să fi ajutat. A fost intubat, ulterior supus mai multor investigaţii şi transferat pe secţia ATI. Starea lui este una critică, din păcate, cu un prognostic foarte rezervat”, a spus medicul primar în medicină de urgenţă Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.
În prezent, artistul este internat pe reanimare, intubat şi ventilat, medicii suspectând un accident vascular hemoragic, după efectuarea unor analize imagistice. Din cauza vârstei şi a unor afecţiuni cronice de care acesta suferă, medicii spun că starea lui este una foarte gravă.
Peste 35 de ani la conducerea Rapsozilor
Botoşăneanul Ioan Cobâlă s-a născut pe 1 ianuarie 1947, la Drăgușeni, județul Botoșani. La nici 13 ani acesta a fost invitat să cânte la microfon, la stația de radioficare din Săveni.
La Liceul „Laurian”, acolo unde a studiat, a înființat un ansamblu folcloric cu care a cucerit multe concursuri în toată țara. Imediat după liceu a devenit profesor de matematică suplinitor la Drăgușeni, iar ulterior a înființat și în satul natal o orchestră de muzică populară.
Pasiunea pentru muzică a devenit, însă, un model de viaţă aşa că botoşăneanul s-a înscris la Conservator de unde a absolvit la 27 de ani. Ulterior a primit un post la Iași, la Ateneul Tătărași, unde a înfiinţat de asemenea o orchestră, însă, la scurt timp, a venit vestea că la Orchestra de la Botoșani e nevoie de un dirijor, aşa că a venit la Botoşani, visând să facă din Rapsozii Botoșanilor o orchestră profesionistă, lucru pe care l-a şi făcut în cei peste 35 de ani pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei. Astfel, folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti.
Dirijorul Ioan Cobâlă a primit recent şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.