Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban a participat, joi, 26 august a.c., la ședința Colegiului Director al filialei județene PNL Botoșani, în cadrul căreia și-a prezentat moțiunea „Forța Dreptei” cu care va candida la congresul din 25 septembrie. Întâlnirea a avut loc la Stațiunea de Cercetare Popăuți, unde liderul liberal și-a expus principalele atuuri. În viziunea lui Orban, viitoarele alegeri interne vor reprezenta startul în alegerile generale din 2024, președintele ales urmând să fie hotărâtor în traiectoria partidului. „Pentru a ne prezenta cu fruntea sus și cu șanse de a rămâne principalul partid de guvernământ, va trebui să avem performanță în guvernarea națională și în guvernarea locală. După asta ne vor judeca oamenii. De aceea, pentru președintele PNL grija principală trebuie să fie pentru performanța guvernării în mod real. Iar rezultatele în guvernare depind de capacitatea noastră de a pune piciorul de accelerație și a finaliza cât mai rapid proiectele pe care ne-am angajat că le vom duce la bun sfârșit”, a spus Ludovic Orban la întâlnirea cu liberalii botoșăneni.
În acest context, liderul PNL a lăsat de înțeles că pierzătorul în bătălia pentru conducerea partidului ar trebui să-și dea demisia din funcția pe care o ocupă. „Un om care pierde o competiție internă nu mai poate să gireze o funcție cum e cea de premier sau de președinte al Camerei Deputaților, pentru că nu îl mai ascultă nimeni, pentru că nu mai are legitimitatea și autoritatea conferită de voturi. Dacă propriul partid nu te validează într-o competiție electorală, este foarte greu să te mai asculte alții, parteneri, alți parlamentari, electoratul, cetățenii României”, a arătat Ludovic Orban.
Chiar dacă în toate organizațiile județene PNL au avut loc discuții cu privire la susținerea unei moțiuni, șeful liberalilor crede că lupta pentru șefia partidului nu a fost tranșată întrucât opțiunea unui lider de filială nu reprezintă poziția tuturor membrilor filialei respective. „Să spui că o filială este de partea unui candidat arată, după mine, lipsa de cunoaștere și de experiență cu privire la ceea ce înseamnă democrația în interiorul partidului, dar, sigur că ei au tot proclamat victoria, tranșarea congresului, au tot mărit numărul de filiale care sunt de partea lor. Dacă unii președinți de filiale și-au exprimat o opțiune față de un candidat sau altul, asta nu înseamnă că filiala în ansamblul ei se va poziționa așa cum a hotărât președintele, că atunci nu ar mai avea rost să facem congresul la care să vină 5.000 de delegați”, a completat Ludovic Orban.
Sâmbătă, în județ ar urma să ajungă și premierul Florin Cîțu, care își va prezenta la rândul său moțiunea cu care a intrat în cursa pentru șefia PNL. Ulterior, liberalii botoșăneni vor avea o a treia întâlnire în cadrul Colegiului Director Județean, în care vor analiza cele două moțiuni și vor vota una sau ambele moțiuni. Pentru a intra în cursă, fiecare candidat va trebui să adune votul a cel puțin 10 organizații județene. În schimb, fiecare delegat al organizației județene care va participa la congres va avea libertatea să voteze cum crede el de cuviință, indiferent de opțiunea organizației teritoriale, votul fiind liber și secret.