Asigurarea accesului în incinta Școlii speciale „Sfântul Stelian” ar putea costa Consiliul Județean peste 20.000 de euro. Acesta este prețul solicitat de o botoșăneancă, Maria Romașcanu, care a obținut în instanță, în 2009, o suprafață de teren de 225 de metri pătrați care în trecut a aparținut familiei, dar pe vremea comuniștilor a ajuns în posesia unității de învățământ. În urma sentinței de atunci, femeia a revendicat terenul, iar în 2019 l-a împrejmuit, lăsând școala fără o cale de acces pentru mașini.
Încă de atunci, conducerea de atunci a Consiliului Județean (CJ), instituție care patronează activitatea Școlii speciale „Sfântul Stelian”, a purtat mai multe discuții cu botoșăneanca, însă aceasta nu a dorit să renunțe la terenul cu pricina. Anul acesta însă, în urma mai multor negocieri, Maria Romașcanu a acceptat să cedeze cei 225 de metri pătrați contra unei sume de bani. Prin urmare, CJ a apelat la serviciile unui evaluator ANEVAR, valoarea terenului fiind estimată la 17.100 de euro, fără TVA. Concret, ar fi vorba de un preț de 76 de euro pe metrul pătrat, fără TVA, valoare acceptată de Maria Romașcanu în data de 11 august a.c.
Problema va fi analizată în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean
Pentru achiziția terenului ar fi nevoie și de un vot favorabil în plenul Consiliului Județean, problema urmând să fie analizată în cadrul ședinței ordinare a CJ programată să aibă loc luni, pe 30 august a.c. Dacă propunerea va primi vot favorabil, Consiliul Județean ar urma să plătească pentru acea palmă de pământ peste 20.000 de euro, taxele notariale urmând să fie suportate de cumpărător, adică tot de CJ.
Banii aferenți au fost prevăzuți în bugetul instituției, încă de la adoptarea bugetului pentru 2021, iar plata ar urma să se facă în lei, la cursul valutar stabilit de Banca Națională a României, în termen de maximum cinci zile de la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare. După dobândirea dreptului de proprietate, terenul deveni bun de interes public județean.
Achiziția terenului a fost negociată întrucât, după retrocedarea suprafeței respective către Maria Romașcanu, accesul mașinilor în curtea Școlii speciale „Sfântul Stelian” a fost imposibil. Unitatea de învățământ a rămas doar cu o alee, iar în caz de necesitate nici măcar mașinile de pompieri sau ambulanțele nu aveau cum să ajungă până la ușa școlii, darămite mașinile care îi aduceau la ore pe copiii cu nevoi speciale.