Aleşii locali botoşăneni vor să deschidă curţile şi terenurile de sport ale şcolilor pentru elevii dornici de mişcare în timpul liber la finalul verii. Decizia va fi luată în şedinţa din 30 august, când consilierii municipali vor dezbate această iniţiativă. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primarul Cosmin Andrei, viceprimarul Liviu Toma (PRO România) şi consilierii Eugen Ţurcanu (PNL), Raluca Curelariu şi Marcel Ghiorghiţă (USR).
Potrivit acestuia, elevii vor putea intra în curţile şi pe terenurile de sport ale şcolilor în vederea desfăşurării unor activităţi de agrement în scop recreativ şi sportiv. Accesul liber se va realiza după orele de curs, în fiecare zi de luni până vineri – până la ora 21:00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi în perioada vacanţelor şcolare accesul va fi permis între orele 9:00 – 13:00, 14:00 – 21:00, cu restrângerea acestuia în funcţie de anotimp, astfel încât activităţile sportive să se desfăşoare în condiţii de lumină naturală.
Elevii vor trebui să respecte normele de comportament specifice unităţilor de învăţământ, iar finanţarea costurilor în vederea realizării activităţilor se asigură din bugetul şcolilor. Accesul este gratuit, indiferent dacă elevii învaţă în unitatea de învăţământ respectivă. Totodată, este asigurat accesul la toaletele ecologice exterioare existente sau care vor fi montare special pentru cei care fac mişcare în aer liber.
Elevii cu vârsta sub 10 ani trebuie să fie însoţiţi
Elevii cu vârsta între 10 şi 18 ani pot fi însoţiţi de un adult (părinţi, bunici, fraţi majori), dacă aceştia doresc supravegherea minorului, iar cei cu vârsta sub 10 ani vor fi obligatoriu însoţiţi. Toţi copiii trebuie să prezinte carnetul de elev şi să aibă la ei numărul de telefon mobil al unui părinte/reprezentant legal, care să poată fi contactat în caz de urgenţă.
Cei care vor face mişcare în curţile şcolilor trebuie să ştie că este interzis fumatul, consumul de alcool şi de substanţe psihotrope, reguli valabile şi pentru însoţitorii copiilor. Totodată, în curţile şcolilor nu se poate intra cu bicicletă, trotinetă, skateboard, role, scutere – acestea urmând a fi depozitate în apropiere, pentru a putea fi supravegheate de către proprietari sau personalul de pază din şcoli.
Conducerile de şcoli trebuie să asigure paza prin personal calificat.
La nivelul deliberativului local se vorbeşte de mult timp de necesitatea punerii la dispoziţia iubitorilor de mişcare a curţilor şi terenurilor de sport ale şcolilor.