Noul an școlar va începe în data de 13 septembrie, în format fizic. Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, că își dorește ca școala să rămână în format fizic, iar festivitățile de deschidere să fie organizate „cât mai aproape de normalitate”. La rândul lui, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că la aceste festivități masca va fi obligatorie, iar durata limitată la o oră – o oră și jumătate.
„Am avut două lucruri pe care le-am spus și rămân ferm pe acestea. Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie. Anul trecut prin multe, am învățat mult, dar nu aveam vaccin. E important pentru mine, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii asupra impactului de anul trecut asupra elevilor, de aceea nu aș vrea să mai trecem prin acea situație și vom face tot ceea ce e posibil ca anul școlar să rămână cu prezență fizică”, a afirmat Florin Cîțu.
„Nu putem să mergem mai departe așa cum am mers până acum”
De asemenea, premierul a insistat pe vaccinarea sau testarea angajaților, inclusiv din sistemul de învățământ. „Eu mi-a exprimat, ca de fiecare dată, opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar și cel din învățământ, din MAI, MApN și sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. Nu putem să mergem mai departe așa cum am mers până acum”, a declarat Florin Cîțu.
Profesorii nevaccinați și care refuză să fie testați nu vor mai preda fizic peste pragul de 6 la mie
Profesorii care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu au făcut-o, nu au trecut prin boală și nici nu vor să se testeze nu vor mai putea preda fizic, atunci când pragul de infectare cu coronavirus va fi mai mare de 6 la mie.
„Vorbim de acces nediscriminatoriu până la pragul de 6 la mie. Peste 6 la mie, acei colegi care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, în aceste cazuri va fi posibilitatea de testare la fiecare 72 de ore.
Dacă nici nu s-au vaccinat, nici nu doresc să fie testași – testarea fiind asigurată de DSP, o pot face și în privat, dar nu decontăm cheltuielile – în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi care au posibilitatea să se vaccineze și nu au făcut-o, nici nu au trecut prin boală, nici nu vor să se testeze la fiecare 72 de ore.. Până la 6 la mie să se odihnească puțin”, a declarat ministrul Educației.