Nemulţumiţi de anunţatele schimbări în sistemul educaţional botoşănean, liderii Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) au lansat o petiţie online cu scopul de a stopa jocurile politice. Liderii elevilor sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi înainte să se decidă schimbări la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi conducerilor unităţilor de învăţământ.
Într-un comunicat al CJE se arată că Daniel Botezatu, numit în funcţia de inspector şcolar general, se pregăteşte să fie înlocuit din funcţie, fără a fi prezentate motivele din spatele acestei schimbări.
„Mai mult, în urma negocierilor <din spatele cortinei>, se zvonește că o dată cu Daniel Botezatu, urmează să fie schimbați și Paul Octav, Inspector Școlar General Adjunct, dar și conducerea Colegiului Național A.T. Laurian, deoarece nu corespund profilului dorit de noul Inspector Școlar General și respectă statutul elevului, fapt ce nu va putea niciodată să fie tolerat de o instituție părtinitoare precum IȘJ Botoșani, loc unde primează interesele politice și gradele de rudenie în defavoarea calității actului educațional.
Omul despre care se zvonește că va prelua conducerea liceului ATL este un personaj controversat, cu grave probleme etice, cunoscut în ultima perioadă pentru o reclamație întocmită tocmai de Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național A.T. Laurian, cu susținerea Consiliului Județean al Elevilor Botoșani. Este inadmisibil ca omul care a fost reclamat de elevii Laurianului să fie numit în funcție ca cel care îi conduce. Acest act este privit de noi ca o sfidare la adresa relevanței Consiliului Elevilor în dezbaterea publică din Botoșani”, se arată în comunicatul CJE.
„Noi, beneficiarii educației, ar trebui să fim primii care află despre aceste schimbări”
Indignaţi de aceste schimbări şi bazându-se pe misiunea CJE care vizează calitatea actului educațional și dezvoltarea continuă, liderii acestei structuri reprezentative a elevilor nu acceptă aceste modificări dictate din fotoliu şi stabilite de unii „baroni locali„.
„Dragi conducători neoficiali ai educației botoșănene: cu cine ați discutat despre această schimbare? Vi se pare normal ca singura structură de reprezentare a elevilor din județ, structură care, în ultimul an, a evoluat foarte mult, devenind una dintre cele mai active entități de acest gen din țară, să afle din presă despre aceste schimbări? Noi, beneficiarii educației, ar trebui să fim primii care află despre aceste schimbări. Și la baza lor, ar trebui să se afle consultări cu noi.
Noi am fost aleși prin votul reprezentanților tuturor liceelor din județ. La rândul lor, acești reprezentanți au fost aleși de votul tuturor elevilor din liceul lor. Chiar nu reprezentăm nimic? Pentru dumneavoastră suntem importanți doar atunci când avem evenimente publice, unde trebuie să fim prezenți pentru că așa dă bine?
Am spus asta, și o vom repeta. Domnul Daniel Botezatu este susținut de CJE Botoșani, la fel ca întreaga conducere a ATL, victime ale schimbărilor dictate de partid. Asta nu înseamnă că nu avem încredere în cei ce vor veni după el. Timpul va vorbi despre asta. Însă este inadmisibil ca o decizie de acest gen să fie schimbată după doar 4 luni fără consultarea noastră.
Drept urmare, vom adresa următoarea întrebare către următorul Inspector Școlar General: de câte ori ați luat legătura cu Consiliul Județean al Elevilor, în ultimii doi ani? Orice răspuns ce diferă de zero este minciună.
Ca să vedeți totuși cât de importantă este vocea elevilor și a educației botoșănene, vom lansa o petiție online prin care vom încerca să stopăm jocurile politice făcute pe educație. Înainte de orice schimbare, este nevoie de dezbatere, de comunicare. Voi nu ați făcut asta, și este momentul să vă arătăm că vocea elevilor este cea care contează cel mai mult.
CJE Botoșani nu va mai comunica, până la prezentarea unor argumente clare cu privire la motivele schimbării domnului Botezatu, sau măcar până la o inițiativă din partea următoarei conduceri, cu ISJ Botoșani, pentru că am observat că nu suntem importanți pentru voi.
Elevii vor învinge, indiferent de dorințele oamenilor care nu își doresc îmbunătățirea sistemului. Pentru că noi suntem beneficiarii primari ai educației.
Politica se face în Parlament, nu în școală.
Faceți educație domnilor conducători ai educației botoșănene, nu politică #EDUCATIENUPOLITICA”, au mai transmis liderii CJE.
Link-ul către petiție este aici.