În fiecare an, în preajma debutului unui nou an de învăţământ, se anunţă că sute de copii de clasa a VIII-a au încheiat socotelile cu şcoala. În acest an, sunt 219 elevi care nu se regăsesc în învăţământul liceal sau profesional.
„În fiecare an rămân în jur de 200 de copii pe care nu-i putem convinge să-şi continue studiile. Potrivit legislaţiei în vigoare, părinţii care nu-şi dau copiii la şcoală pot fi amendaţi. Se pare, însă că amenzile nu rezolvă mare lucru. În general, este vorba despre familii care se confruntă cu mari probleme financiare şi amenzile le îngreunează şi mai tare situaţia”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct.
Oficialii din educaţie nu renunţă, însă la ideea de a-i convinge pe aceşti copii de importanţa continuării studiilor. „O să-i rog pe colegii noştri, directorii de şcoli să identifice fiecare caz şi să ne spună ce s-a întâmplat cu aceşti copii. Unii elevi sunt deja în situaţia de abandon şcolar şi sunt ţinuţi în sistem pentru că ne obligă legea. Ei au fost înscrişi în clasa a VIII-a, dar nu au fost la cursuri. Alţi copii sunt luaţi de părinţi în străinătate, dar fără a fi perfectate documentele necesare”, a mai spus Ada Macovei.
„Îi rog pe părinţi să-şi lase copiii să meargă la şcoală”
În următoare perioadă, directorii de şcoli vor trebui să ia legătura cu familiile celor 219 copii. Rolul oficialilor este acela de a-i consilia şi de a-i convinge că trebuie să nu-şi întrerupă parcursul şcolar. Totodată, directorii trebuie să ia legătura cu serviciile sociale din primării pentru ca şi asistenţii sociali să intervină în acele familii.
Învăţământul de zece clase este obligatoriu, iar părinţii trebuie să înţeleagă că le fac rău copiilor dacă nu-i trimit la şcoală. „Aceşti copii nu au nicio şansă dacă rămân cu opt clase. Chiar şi în agricultură sunt tractoare computerizate şi nu vor putea să lucreze nici acolo. Inclusiv agricultura se face cu tehnologii performante. Îi rog pe părinţi să-şi lase copiii să meargă la şcoală. Sunt în fiecare comună oameni de bine, sunt atâţia primari care dau burse. Statul acordă bani de liceu, burse pentru cei din învăţământul profesional şi, pe lângă aceşti bani, ei pot să solicite sprijinul autorităţilor şi oamenilor de bine pentru a-şi continua studiile„, a concluzionat Ada Macovei.
Peste 2.000 de elevi au intrat la liceu
Datele centralizate arată că au fost repartizaţi la liceu 2.162 de absolvenţi de gimnaziu, după cum urmează: 2.093 în prima etapă de admitere, 22 în a doua etapă, respectiv 47 în a treia etapă. 23 de elevi romi au fost admişi pe locurile speciale la liceu şi zece în învăţământul profesional. Totodată, printre elevii care îşi continuă studiile se numără şi elevi cu cerinţe educaţionale speciale (19 la liceu şi zece în învăţământul profesional).
545 de elevi s-au orientat către învăţământul profesional de stat, 67 s-au înscris în învăţământul profesional particular şi 12 în învăţământul dual. Alţi 282 de elevi au optat pentru învăţământul vocaţional (Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Artă, cele două seminarii teologice).