Mai mulți agenți economici din județul Botoșani care comercializează produse cosmetice, inclusiv online, au fost sancționați în urma unui control efectuat de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC). Astfel, comisarii CJPC au verificat 20 de operatori economici la nivelul întregului județ, iar 11 dintre aceștia au fost depistați cu nereguli în ceea ce privește siguranța jucăriilor. Trei operatori au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 15.000 de lei, iar 8 cu avertisment.
Principalele abateri constatate au fost neafișarea denumirii unității și a codului unic de înregistare la Registrul Comerțului din care să reiasă obiectul de activitate, precum și a orarului de funcționare, dar și lipsa afișării, în mod vizibil și lizibil, a prețurilor de vânzare.
Modul de comercializare a apelor minerale, sancționat de comisari
Verificările realizate de CJPC s-au îndreptat și către modul de comercializare și etichetare, prezentare și publicitate a apelor minerale natural, respective ape minerale natural, ape de izvor. Astfel, au fost controlați 20 de operatori economici din întregul județ, respective magazine, depozite, hypermarket-uri, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Dintre aceștia, 12 au fost depistați cu nereguli, doi fiind sancționați cu amenda totală în valoare de 10.000 lei, iar 10 au primit avertisment.
Deficiențele constatate au fost “comercializarea unor produse cu ambalaj deformat și etichetă deteriorată și lipsa afișării în mod vizibil și lizibil a prețurilor sau chiar lipsa afisării prețurilor ( preț de vânzare și preț pe unitatea de măsură), conform legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții instituției.
Verificări la sucurile nectarurilor din fructe și băuturilor răcoritoare
Acțiunile de control au continuat și în ceea ce privește modul de etichetare, prezentare și publicitate a sucurilor și nectarurilor din fructe și a băuturilor răcoritoare. Astfel, au fost verificați 32 de operatori, iar 16 dintre aceștia au fost găsiți cu nereguli, fiind aplicate 11 avertismente și cinci amenzi în valoare de 25.000 lei.
Aceștia au fost sancționați din cauza “prezenței la comercializare a unor produse alimetare cu data durabilității minimale depășită, acestea fiind oprite definitive de la vânzare de către echipele de comisari, lipsa afișării în mod vizibil și lizibil a prețurilor și lipsa afișării, în mod vizibil, a denumirii unității și a orarului de funcționare”, au transmis reprezentanții CJPC.
Acțiuni de control și la Fast-Food
Verificările comisarilor s-au îndreptat și către unitățile de alimentație public, inclusive fast-food, dar și către comercializarea de prOduse alimentare și nealimentare, atât din mediul urban, cât și în mediul rural. Astfel, au fost controlați 42 de operatori economici, la 18 dintre aceștia depistându-se abateri, motiv pentru care au fost aplicate 17 avertismente și o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei.
Printre deficiențele constatate se află lipsa afișării, în mod vizibil, a prețurilor, lipsa afișării denumirii unității și a orarului de funcționare, dar și depistarea unor produse cu termenul de valabilitate depășit, acestea fiind oprite definitiv de la vânzare de către comisarii CJPC.
În total, în luna iulie, au fost efectuate 185 de acțiuni de control. În urma verificărilor, au fost aplicate 74 de avertismente și 13 amenzi contravenționale îm valoare totală de 72.000 lei. De asemenea, tot în cursul lunii iulie, au fost înregistrate 70 de reclamații.