Chiar dacă polițiștii de la Rutieră fac tot mai multe razii în trafic, numărul accidentelor nu a scăzut. Ba mai mult, săptămâna trecută, la scurt timp după o astfel de razie organizată în județul Botoșani, în apropiere de Trușești, a avut loc un alt accident mortal. În acest context, un polițist din județul Bihor a lansat o petiție pentru modificarea Codului Rutier, pe care a numit-o „Opriți moartea de pe șosele”. Aceasta are deja aproape 20.000 de semnături și a generat mai multe reacții în mediul online.
„Consider că nu e cazul să mărim amenzile în bani, ci măsura complementară, acea reținere de permis de conducere pentru o perioadă mai lungă de timp. Respectiv la consumul de băuturi alcoolice, dacă fapta constituie contravenție, se reține permisul pentru 90 de zile. Eu propun să se rețină pentru un an de zile, ceea ce consider că va determina conducătorii auto să nu mai consume băuturi alcoolice și să conducă. Eu sper ca mulți oameni politici să țină cont de siguranța noastră, a tuturor, pe drumurile publice și să dea dovadă că le pasă de siguranța celor care i-au votat în funcțiile în care sunt”, a declarat polițistul Sebastian Drimbe.
“M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați”
Polițist de 15 ani în județul Bihor, Drimbe spune că a văzut multe accidente rutiere, parcă tot mai multe în ultimii ani, printre victime numărându-se, din nefericire, și copii. Deși numărul victimelor de pe șosele e din ce în ce mai mare, el spune nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.
„Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel <<mi-a luat carnetul>> pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă”, a menționat polițistul în expunerea de motive privind inițierea acestei petiții.
Prin această petiție publică, propune mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:
- pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
- pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
- pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
- pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
- pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
- pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)
„Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen! Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier. Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a adăugat polițistul.
Petiția poate fi semnată AICI.