Consilierii municipali au discutat astăzi în contradictoriu pe marginea proiectului iniţiat de consilierii Raluca Curelariu (USR), Liviu Toma (PRO România) şi Maricel Maxim (PNL) vizând organizarea unei a doua sesiuni de acordare a finanţărilor nerambursabile ONG-urilor. Proiectul a fost iniţiat în condiţiile în care după prima sesiune au rămas nerepartizaţi 250.000 de lei. Iniţiatorii proiectului au propus ca banii să fie alocaţi după cum urmează: 99.558 de lei pentru domeniul sport, 100.000 de lei pentru cultură şi 50.000 de lei pentru domeniul social.
Marius Rogojinschi, consilier PSD, a spus că a doua tranşă de finanţare va veni spre sfârşitul anului şi proiectele ce vor fi, ipotetic, depuse nu-şi vor atinge scopurile. „Pe noi ce ne interesează, nu să cheltuim banii, ci să cheltuim banii eficient, astfel încât proiectele respective să-şi atingă obiectivele propuse. Ca să redactăm foarte frumos niște proiecte, care să fie finanțate pentru a obține banii, dar pentru a nu-şi atinge scopul cultural sau sportiv, îmi creează un semn de întrebare”, a spus Marius Rogojinschi. Alesul local s-a declarat, în principiu, de acord cu propunerea, însă a anunţat că se abţine de la vot pentru că trebuie să existe certitudinea că „proiectele se împlinesc, nu că ONG-urile obţin nişte finanţări”.
Şi fostul primar Cătălin Flutur a apreciat că acest calendar este foarte strâns. „Toată lumea se plânge că nu avem bani, iar dacă rămân niște bani, avem unde să-i dăm. Este o propunere extraordinară astăzi de a premia doi olimpici cu aur și cu argint, asta se întâmplă o dată în viață pentru ei, iar pentru noi foarte rar. Eventual putem să mutăm niște bani de la această secțiune”, a spus Cătălin Flutur. Pornind de la faptul că municipalitatea premiază în fiecare an cu aproximativ 10.000 de euro Laureatul Premiului de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, fostul primar a menţionat că şi un sportiv care a luat aurul olimpic merită un premiu similar. Totodată, consilierul liberal a propus să fie luate în considerare proiectele respinse în prima sesiune.
„Trebuie să construim un parteneriat între noi şi societatea civilă”
„Nu vrem să cheltuim bani aiurea, dar trebuie să construim un parteneriat între noi şi societatea civilă din Botoşani şi vă rog foarte mult să votaţi acest proiect pentru a arăta că Botoşaniul ştie să şi trăiască, nu doar să supravieţuiască”, a spus Raluca Curelariu.
Liviu Toma a arătat că, prin votarea proiectului, se câştigă trei săptămâni în calendarul de acordare a finanţărilor, adăugând că are convingerea că ONG-urile care vor participa la a doua sesiune de finanţare vor reuşi să se încadreze în calendar, iar sumele vor fi decontate legal.
La vot, proiectul de hotărâre a fost respins, întrunind zece voturi „pentru”, date de Raluca Curelariu şi Marcel Gheorghiţă (USR), Liviu Toma (PRO România) şi liberalii Monica Adăscăliţei, Eugen Ţurcanu, Maricel Maxim, Cătălina Lupaşcu, Cătălin Flutur, Cătălin Boboc şi Andrei Amos. Dana Lăzăruc (PSD) a votat împotrivă, în timp ce colegii ei de partid Marius Buliga, Silvia Diaconu, Călin Bosovici, Petru Taielup, Marius Rogojinschi, Gabriel Tanasă şi Miluţă Timofti s-au abţinut de la vot. Pentru a fi votat proiectul erau necesare 12 voturi „pentru”.
„Nu toată lumea este de bună credinţă”
„Sunt şocată efectiv pentru că am început acest mandat plecând de la premisa că toată lumea e de bună credinţă şi vrea binele acestui oraş. Votul de azi al colegilor din PSD a fost împotriva Botoşaniului şi astăzi mi s-a dovedit şi că nu toată lumea este de bună credinţă”, a spus Raluca Curelariu, după şedinţă. Şi Liviu Toma a apreciat că aleşii locali PSD au respectat o comandă, dând un vot politic la acest proiect. Viceprimarul nu a exclus posibilitatea ca proiectul să fie readus în atenţia CL, în şedinţa ordinară de la finele acestei luni.